04.12.2022 tot 09.12.2022

Belgische Economische Missie Japan: ga je mee?

Events door Fevia

Van 4 tot 9 december 2022 gaat er een Belgische Economische Missie door naar Japan, de derde grootste verre exportmarkt voor Belgische voeding en dranken. Fevia zorgt opnieuw voor een smaakmakend programma voor voedingsbedrijven. Lees waarom je deze missie niet mag missen en schrijf je in voor mid-september!

Waarom deelnemen?

Tijdens het staatsbezoek naar Japan in 2016 konden de deelnemende voedingsbedrijven opnieuw vaststellen dat de Japanse consument fan is van onze producten. Belgische voeding en dranken staan er synoniem aan kwaliteit en betrouwbaarheid. Belgisch bier en Belgische chocolade zijn er al lang vaste waarden, maar ook bereide aardappelproducten, groenten en fruit, onze koekjes en (room)ijs zijn er in trek.

Japan is momenteel de 3e belangrijkste verre exportmarkt voor de Belgische voedingsindustrie. Na de shock van de coronapandemie groeide de export in 2021 opnieuw met 6,3%, goed voor een omzet van 206 miljoen euro. 

In 2019 trad het EU-Japan Economic Partnership Agreement in werking. Hiermee worden heel wat importtaksen voor voeding en dranken herleid naar nul waardoor uiteindelijk 90% van onze producten tariefvrij kunnen geëxporteerd worden. 

In 2025 gaat de Wereldtentoonstelling door in Osaka. In het Belgische paviljoen zullen onze voeding en dranken opnieuw de beste ambassadeurs zijn voor ons land!

Is een Belgische economische missie iets voor jou?

Een Belgische economische missie, ook wel prinselijke missie genoemd, staat open voor alle geïnteresseerde Belgische bedrijven. Ze zijn interessant voor zowel gevestigde als startende exporteurs. Je ontmoet (potentiële) partners en klanten, je leert bij aan de hand van seminaries en events, je ontdekt het retaillandschap en -niet te onderschatten- je versterkt je netwerk met bedrijven, overheidsinstanties, federaties en kennisinstellingen in de Belgische delegatie. 

De missies worden georganiseerd door het Agentschap Buitenlandse Handel, de FOD Buitenlandse Zaken en de regionale agentschappen voor internationaal ondernemen (AWEX, FIT en hub.brussels). HKH Prinses Astrid leidt de missie. De aanwezigheid van de prinses en de bevoegde federale en regionale ministers maakt dat er tijdens prinselijke missies deuren opengaan, die anders gesloten blijven en je met mensen in contact komt, die je op eigen kracht niet zou ontmoeten. Zeker in een constitutionale monarchie als Japan krijgt een prinselijke missie veel weerklank!

Twijfel je of wil je eens praten over wat zo'n missie precies inhoudt? Stuur dan een berichtje naar tvdv@fevia.be en we plannen een afspraak in.

Wat staat er op het programma?

De missie gaat door van 4 tot 9 december 2022 en leidt naar Tokyo, Nagoya en Osaka.

Fevia organiseert samen met haar partners een netwerkevent met Japanse aankopers, importeurs en distributeurs tijdens het Belgian Beer Weekend in Tokyo. Dit is al meer dan een decennium een begrip dat duizenden bezoekers lokt. Op het event staan niet alleen de Belgische bieren in de kijker, maar allerlei Belgische voeding en dranken. Dé gelegenheid bij uitstek om jouw Japanse klanten en prospects te ontmoeten!

We zorgen voor bezoeken aan retailers en de regionale agentschappen voor internationaal ondernemen zorgen voor een persoonlijk afsprakenprogramma.

De Belgische officiële receptie in Tokyo is dan weer het ideale moment om jouw product in de kijker te zetten bij de Belgische delegatie en de Japanse gasten.

Heb je zelf een idee voor een bedrijfsbezoek of een event? Stuur dan een berichtje naar tvdv@fevia.be om te brainstormen!

Hoe inschrijven?

Inschrijvingen verlopen via de regionale agentschappen voor internationaal ondernemen:

  • Flanders Investment and Trade (FIT), klik hier  Inschrijven voor 23/09/2022
  • Agence Wallonne à l'Exportation et aux Investissements Étrangers (AWEX), klik hier  Inschijven voor 15/09/2022
  • Brussels Agentschap voor Business Support (hub.brussels), klik hier  Inschrijven voor 16/09/2022