02.10.2021

Prinselijke missie VSA

Events door Fevia

Van 2 tot 9 oktober gaat er een handelsmissie door naar de Verenigde Staten van Amerika, onder leiding van HKH prinses Astrid. De missie doet Atlanta, Boston en New York aan. Voeding is één van de focussectoren. Fevia organiseert verschillende events rond handel in voeding en dranken. Grijp deze opportuniteit om je export naar de VSA te boosten! Hieronder vind je het gedetailleerde programma voor voedingsbedrijven.

De Verenigde Staten van Amerika zijn de belangrijkste overzeese afzetmarkt voor Belgische voeding en dranken. In 2020 ging 16% van onze verre export richting de VSA, wat goed was voor een omzet van €727 miljoen. Het blijft ook een markt met veel groeipotentieel, met een omzetgroei van 58% tussen 2014 en 2020.

Het Agentschap Buitenlandse Handel, de FOD Buitenlandse Zaken en de regionale exportagentschappen organiseren van 2 tot 9 oktober een prinselijke missie naar de Verenigde Staten van Amerika. De missie begint in het zuiden, met Atlanta (Georgia) als eerste stop, en trekt dan naar het noorden met stops in Boston en New York. Je kan kiezen of je aan de volledige missie wenst deel te nemen, of slechts één of twee steden.

Let wel: uiteraard gaat de missie enkel door als de internationale gezondheidssituatie dit toelaat. Eind juli wordt de knoop doorgehakt.

Programma voor voedingsbedrijven

Atlanta (3-5/10)

Momenteel voorziet Fevia geen voedingsspecifieke activiteit in Atlanta en richten wij onze pijlen volledig op Noordoostkust. Indien er toch vraag zou zijn vanwege onze leden, kunnen we alsnog overwegen samen een activiteit te ontwikkelen. Signaleer jouw interesse voor Atlanta aan tvdv@fevia.be.

Boston/Rhode Island (5-6/10)

Het programma van de missie in Boston start op dinsdagmiddag 5 oktober. Voor de bedrijven die niet naar Atlanta gaan, is dit de start van de missie. ’s Avonds is er het netwerkevent “Evening in the Museum of Fine Arts Boston”, aangeboden door Flanders’ Investment & Trade, met een begeleid bezoek aan het museum en een walking dinner.

Op woensdag 6 oktober trekken we met de voedingsbedrijven naar de State of Rhode Island voor een “Food & Innovation Tour”. Rhode Island is strategisch gelegen aan de Amerikaanse Noordoostkust, tussen Boston en New York. Uit de samenwerking tussen de lokale overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven is een uniek voedsel-ecosysteem gegroeid, dat gunstig is voor buitenlandse voedingsbedrijven. De staat Rhode Island biedt strategische ondersteuning aan aan buitenlandse bedrijven die zich op de Amerikaanse markt willen begeven of vestigen. De incubator voor voedingsbedrijven “Hope & Main” biedt opleiding en marketingadvies, onderhoudt contacten met de detailhandel en de distributie en bemiddelt met de US Food and Drug Administration (USFDA). Het College of Food Innovation and Technology van de Johnson & Wales University heeft een sterke internationale reputatie op het gebied van voedselinnovatie. Dit maakt van Rhode Island een unieke lanceerbasis voor Belgische voedingsbedrijven, die hun activiteiten op de Amerikaanse markt willen ontplooien. Gezien zijn grootte en toegankelijkheid is het ook de beste locatie om tijdens deze economische missie een food retail tour te organiseren. Op die manier kunnen Belgische voedingsbedrijven het retaillandschap ontdekken en hun mogelijkheden op de Amerikaanse markt verkennen.

Programma

 • Bus transfer Boston - Rhode Island
 • Introduction to Rhode Island’s food ecosystem and food entrepreneur roundtable
 • Johnson & Wales University: College of Food Innovation and Technology R&D programme and culinary tour
 • Hope & Main culinary incubator: translate your brand to the US market
 • Retail tour (eg. Stop & Shop (Ahold Delhaize), Dave's, Wegmans Food Markets, Trader Joe’s, Wholefoods)
 • Bus transfer Rhode Island - New York

New York

In New York bereiden Fevia en VLAM samen met de regionale exportagentschappen voor donderdag 7 oktober een dagprogramma voor rond “Belgian-American trade in food and drinks” met 3 onderdelen:

 1. Information workshop “The ins and outs of the U.S. Food and Drink Market”
  Tijdens deze workshop voor de Belgische voedingsbedrijven in de delegatie gaan we in op het Amerikaanse retail landschap, het vinden van een lokale importeur of distributeur, regelgeving op vlak van voedselveiligheid, het belang van e-commerce, logistiek enzovoorts.
 2. Tasting event “A taste of Belgium”
  Tasting & networking lunch voor de Belgische voedingsbedrijven in de delegatie, hun Amerikaanse partners of prospecten en genodigde aankopers. De voedingsbedrijven kunnen hier hun producten demonstreren en samplen. De tasting wordt geopend door HKH prinses Astrid en de officiële delegatie, waaronder ministers Wilmès, Jambon, Borsus en Smet.
 3. B2B meetings
  De regionale exportagentschappen regelen voor de voedingsbedrijven afspraken met aankopers of andere partners waarmee zij in contact willen komen.

Donderdagavond gaat de officiële Belgische receptie door in de New York Public Library”. Wie interesse heeft kan daar zijn voeding of dranken een mooie visibiliteit geven!

De missie wordt op vrijdag afgesloten met een bezoek van de officiële delegatie aan het Global Headquarter van AB Inbev in New York. De nieuwe CEO Michel Doukeris licht het belang van Belgisch bier op de Amerikaanse markt en de duurzaamheidsstrategie van AB Inbev toe, waaronder het 100+ Accelerator initiatief.

Inschrijven?

De inschrijvingen lopen tot 2 juli via de exportagentschappen. Zij bieden je ook onder bepaalde voorwaarden financiële steun aan voor je reis- en verblijfskosten.

 • Voor Vlaamse bedrijven, klik hier
 • Voor Waalse bedrijven, klik hier
 • Voor Brusselse bedrijven, klik hier

Vragen?

Heb je vragen over of suggesties voor het programma? Of wil je zeker weten of deze prinselijke missie iets voor jou is? Neem contact op met Tine Vandervelden, International Business Manager bij Fevia (tvdv@fevia.be).