AB InBevs robothond spot technische afwijkingen

29.04.2024

Investeren in innovatie maakt onze voedingsbedrijven en onze loopbanen futureproof: voortaan krijgt de term ‘office dog’ bij AB InBev een nieuwe invulling. Waar het originele takenpakket voornamelijk bestond uit welzijn op het werk, speurt de moderne robothond nu technische afwijkingen bij verpakkingslijnen op. AB InBev stelt met trots voor: Spot, de speurhond van hun brouwerij in Leuven.

Wie Spot, die vindt

Onder het motto “voorkomen is belangrijker dan genezen”, laat het personeel zich ondersteunen door moderne robotica. Spot de speurhond detecteert problemen in het productieproces: persluchtlekken, oververhitte motoren door uitgevallen ventilatoren, reductiekasten die zonder olie draaien … Hij spot het allemaal vroegtijdig met z’n thermische camera en akoestische sensor. Zelfs nog voordat de storingen problemen veroorzaken.

Als onderdeel van het Brewery of the Future-programma van AB InBev voert Spot in Leuven elke week 1.800 inspecties uit op tien verpakkingslijnen die elk uur meer dan 50.000 flesjes Stella Artois-, Bud, en Corona verwerken.

En dat loont. In zijn eerste zes maanden ontdekte Spot bijna 150 afwijkingen, waardoor de gemiddelde hersteltijd fel verminderde… van enkele maanden tot slechts dertien dagen. “Onze machines ondervinden na verloop van tijd veel slijtage, dus voorspellend onderhoud is een topprioriteit”, zegt Olivier Maillet, directeur van de Stella Artois brouwerij in Leuven. “Spot ziet meer dan het dubbele van de afwijkingen die wij verwachten en zorgt voor prestatieverhogingen en energiebesparingen in de brouwerij.”

Mens en robot werken hand in hand

De innovatieve robottechnologie verlegt de grenzen van automatisering en efficiëntie. AB InBev hanteert hierdoor een vernieuwende en hyperefficiënte werkmethode, waar mens en robot samen productiever én zuiniger zijn. 

Staf Vanzurpele, Plan Technical Expert Maintenance in Leuven: “In het begin moesten we wat lachen met het idee. Toch bewees Spot al heel snel wat voor een toegevoegde waarde hij heeft. Hij detecteerde al een heleboel problemen, waaronder een aantal grote persdruklekken. En bovendien wordt het saaie werk – het meten – weggenomen bij de technieker. Zo kan de technieker zich concentreren op het repareren van de defecten die Spot vindt.”

Meer initiatieven van voedingsbedrijven die inzetten op futureproof loopbanen? 
Hierzo!

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
ConcurrentiekrachtWerk en talent
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks