Allez hop met Brouwerij Palm

13.03.2024

Wat druiven zijn voor lekkere wijn, is hop voor lekker bier. Brouwerij Palm investeert in de toekomst van de Belgische hop door de handen in elkaar te slaan met vzw De Orde van de Groene Bel. Zo zet ze in op meer grondstoffen van lokale herkomst in haar bieren.

Hopsa, een revival

Rond 2011 was de hopteelt tussen de Dender en de Zenne bijna verleden tijd. Brouwerij Palm zag dit met lede ogen aan en besloot hier een stokje voor te steken door een hopveld van ongeveer 45 are aan te leggen. Resultaat: een kleine revival met een 10-tal hopboeren die samenwerken aan de toekomst van hop in de regio.

 

Jaarlijks slingeren drieduizend Hallertau Mittelfrüh-ranken tot zeven meter de lucht in. Na de bloeiperiode vormt de plant hopbellen, die begin september geplukt en gedroogd worden, klaar om lekker bier van te brouwen. Voortaan zal De Orde van de Groene Bel instaan voor de teelt en oogst van Palms hopplantage.

De vzw werkt samen met verschillende actoren om hop als streekproduct terug op de kaart te zetten: “Het past in onze strategie om te komen tot een levende streekeconomie,” aldus Joris Vanderveken, voorzitter van de vzw. 

Unieke slingerplant

Naast bitterstoffen en natuurlijke bewaarmiddelen bevatten hopbellen honderden aromastoffen die de smaak bepalen. Dankzij het ruime aanbod aan hopvariëteiten, kunnen brouwers van speciaalbieren experimenteren met hun smakenpallet. Brouwerij Palm liet haar oog vallen op Hallertau Mittelfrüh, een zeer populaire variëteit met een fijn hoppig en kruidig aroma. De variëteit geraakte lange tijd in de vergetelheid omdat ze vatbaar was voor ziektes. Maar dankzij moderne ‘virusvrije’ varianten maakt ze nu een echte comeback.

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Concurrentiekracht
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks