Barry Callebaut opent grootste chocolademagazijn ter wereld

25.11.2021

“Life is like a box of chocolate. You never know what you’re going to get”, zei Forrest Gump ooit. Maar niet als het van The Chocolate Box van Barry Callebaut afhangt. Het nieuwe chocolademagazijn in Lokeren is 12 voetbalvelden groot, 41 meter hoog en meteen ook de grootste en duurzaamste ter wereld. Vanuit Lokeren worden dagelijks 20 tot 30 chocolade containers geladen, klaar om te vervoeren naar de hele wereld.

©Barry Callebaut

Logistieke draaischijf vanuit Lokeren

Met een totaal investeringsbedrag van 100 miljoen euro is dit Barry Callebaut’s grootste investering ooit in haar operationele netwerk. De bouw van het magazijn, met een totale oppervlakte van 12 voetbalvelden, startte in de zomer van 2019. Minder dan 24 maanden later was het gebouw klaar. In de volledig geautomatiseerde high bay van 41 meter hoog kunnen tot 125.000 pallets worden opgeslagen bij een constante temperatuur van 18°C.

©Barry Callebaut©Barry Callebaut

The Chocolade Box ligt vlak bij de E17, een uitstekende uitvalsbasis voor het transport in West-Europa. Het biedt een directe toegang tot de haven van Antwerpen voor wereldwijde verzendingen naar bijvoorbeeld Australië, China en Zuid-Amerika. 

Hoogtechnologisch en duurzaam

The Chocolate Box is ook het duurzaamste chocolademagazijn ter wereld. The Chocolate Box kreeg als eerste gebouw in de Benelux een BREEAM Outstanding-certificaat en behaalde daarmee de hoogste duurzaamheidsscore voor logistieke gebouwen. Het gebouw kan volledig in haar eigen energieverbruik voorzien en is daardoor volledig energiepositief. 

Ze maakt gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van duurzaam bouwen: zonnepanelen, luchtbehandelingsunits, regenwater- en warmterecuperatie, vochtigheidsregeling, isolatie en geothermische energie. Voor het welzijn van de werknemers is er natuurlijk daglicht in het hele gebouw en zijn er ontspanningsruimtes en voorzieningen voor e-bikes.

Jongeren aantrekken via duaal leren

©Barry Callebaut

In het magazijn werken 120 food heroes, waarvan 40 nieuwe functies uitoefenen. Om jongeren warm te maken voor een job in de voedingsindustrie, werkt Barry Callebaut met duale leertrajecten. Leerlingen uit het 5de en 6de jaar secundair onderwijs kunnen in het magazijn ervaring opdoen als bijvoorbeeld heftruckchauffeur, een knelpuntberoep in Vlaanderen.