Beyers Koffie pioniert met elektrische koffiebrandlijn

29.02.2024

Beyers Koffie slaat de handen in elkaar met CEE, een Belgisch cleantechbedrijf, om de allereerste volledig elektrische koffiebrandlijn op industriële schaal te maken. Een innovatie die het energieverbruik tot wel drie keer vermindert en zo de klimaatimpact van koffieproductie verkleint.

Groeistrategie

Beyers Koffie wil groeien: tegen 2027 moet de omzet verdrievoudigd. Die doelstelling wil het bedrijf op een duurzame manier behalen, dankzij een elektrische koffiebrandlijn. Koffiebonen worden traditioneel op aardgas gebrand. Deze elektrische benadering werkt daarentegen op lagere temperaturen (maximaal 230 °C in vergelijking met 600 °C). De innovatie is energie-efficiënt en stoot geen schadelijke broeikasgassen uit: met slechts een derde van de gebruikelijke hoeveelheid energie produceren ze nu even veel koffiebonen.

Mee met de tijd

3 belangrijke investeringen op 3 jaar tijd. Een nieuwe hal, een productielijn voor composteerbare koffiepads en een elektrische productielijn. Beyers Koffie investeert meer dan 10 miljoen euro in de elektrische brander op hernieuwbare energie. Deze investering is niet alleen een antwoord op de groeiende vraag naar duurzame producten, maar ook een vooruitziende stap om te voldoen aan Europese klimaatdoelstellingen.

Beyers wil een derde tot de helft van haar koffie branden met dit nieuwe pronkstuk. “Het is de eerste industriële brander in zijn soort ter wereld”, zegt CEO Cory Bush. “Innovatie is een van de kernwaarden van ons bedrijf en de noodzaak om in te zetten op schone technologieën wordt groter en groter. We zijn graag de eersten, maar we hopen dat de anderen snel volgen. De planeet heeft het nodig.”

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Milieu en energie
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks