Brexit Update: cliff-edge Brexit kost voedingsbedrijven 321 miljoen euro

11.06.2020

Indien er geen handelsakkoord met het VK wordt gesloten voor het einde van het jaar, wordt exporteren naar het VK voor voedingsbedrijven gemiddeld 15% duurder. Wat betekent dit voor jouw producten?

Op 12 juni heeft de Britse overheid bevestigd geen verlenging van de huidige transitieperiode te zullen vragen. Dat geeft de EU en het VK nog een goed half jaar om tot handelsafspraken te komen. De EU wil één allesomvattend verdrag, het VK wil een serie afzonderlijke verdragen, waaronder een rond handel. De EU biedt het VK handel zonder tarieven, quota of andere handelsbarrières aan, maar vraagt in ruil daarvoor gelijke productstandaarden, reglementaire harmonisatie, gelijke regels rond staatsteun, concurrentie, milieu, BTW om het LPF te garanderen en blijvende toegang tot de Britse wateren voor visserij. Tijdens de vier onderhandelingsrondes dusver is er weinig vooruitgang geboekt. In juli en augustus zijn twee onderhandelingsrondes voorzien, wat nog een bereidheid aangeeft om te blijven streven naar een akkoord. Dit werd ook bevestigd op het topoverleg tussen Brits premier Boris Johnson en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op 15 juni. Aan Britse zijde is er echter een duidelijke verschuiving van de focus op de uitvoering van de afspraken uit het scheidingsakkoord, met inbegrip van protocol rond Noord-Ierland, en op de opvoering van de “preparedness”, oa rond grenscontroles na 31 december.

Zonder akkoord voeren we vanaf 1 januari 2021 handel met het VK onder het WTO regime. De voorbije weken berichtten we al over het Britse Global Tariff Schedule dat het VK bij de WTO indiende (zie hier en hier). In dit scenario zullen er vanaf volgend jaar tarieven gelden op 85% van de voeding en dranken, die we exporteren naar het VK, uit alle productcategorieën. De tarieven bedragen gemiddeld 18%. Fevia berekende dat deze tarieven onze voedingsbedrijven 321 miljoen euro zullen kosten, ofwel 15% van de waarde van hetgeen we naar het VK exporteren (€2,1 miljard in 2019). 

In de tabel hieronder zie je welke tarieven er op jouw producten zouden gelden.