Brouwers sluiten Green Deal rond duurzaam watergebruik

18.09.2018

Negen Vlaamse brouwerijen engageren zich om duurzamer om te gaan met water en sluiten een Green Deal met de Vlaamse Overheid.

Hun engagement werd officieel gemaakt via een plechtige ondertekening van de green deal, samen met minister Schauvliege. De ondertekening vond plaats op 6 september in het Brouwershuis, vlak voor de start van het Belgian Beer Weekend.

Doelstelling en acties

De doelstelling van de green deal is bijdragen aan een duurzame waterconsumptie van de brouwerijsector. De partners zullen concrete initiatieven nemen waardoor het waterverbruik per L geproduceerd bier zal verminderen tegen 2022, rekening houdend met de productmix. De brouwerijen kunnen maatregelen nemen om de totale hoeveelheid verbruikt water te verminderen, of alternatieve waterbronnen in te roepen, zoals gerecycleerd water, om zo de druk op kwetsbare grondwaterlagen te verminderen. De partners in de green deal vormen een lerend netwerk dat knelpunten voor watervermindering tracht aan te pakken. De green deal zal 4 jaar lopen.

Partners in de green deal

Een green deal is een vrijwillige overeenkomst tussen (privé)partners en de Vlaamse Overheid om samen een groen project na te streven. De partners in de Green Deal Brouwers zijn de Vlaamse Overheid, meer bepaald VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) en het Departement Omgeving (de milieu-administratie), Belgische Brouwers, Fevia Vlaanderen, Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water) en 9 individuele brouwerijen, namelijk AB InBev, Alken-Maes, Cornelissen, De Halve Maan, Duvel Moortgat, Haacht, Het Anker, Huyghe en Verhaeghe-Vichte. 

Interesse?

Brouwerijen die geïnteresseerd zijn om in de green deal te stappen kunnen nog steeds aansluiten. Neem hiervoor contact op met lds@fevia.be

De eigenlijke engagementstekst kan u in bijlage vinden. Het persbericht over de ondertekening kan u hier nalezen.

Bijlages: