Ceval Healthfood gaat voor evenwichtigere koekjes

26.01.2021

La Confiance zet met haar merk Ceval Healthfood al meer dan 40 jaar in op een evenwichtige voeding. Hoewel op het eerste zicht het huwelijk van een koek en gezondheid onmogelijk lijkt, gelooft La Confiance toch heel sterk in dit verhaal. Vanuit die filosofie herontwikkelde het bedrijf de biologische zemelenkoek Vitabran met meer vezels en minder suiker en zout. “Op een bepaald punt vind je de juiste balans en dit gaat dan gepaard met een symbolische sprong in de lucht van het hele productieteam, want iedereen heeft hier mee in geïnvesteerd”, vertelt productieverantwoordelijke Elise Burm.

Een evenwichtiger alternatief

La Confiance maakt zich geen illusies: natuurlijk blijft het gezonder om te grijpen naar bijvoorbeeld fruit als tussendoortje dan naar een koek. Vitabran is en blijft een koek: gemakkelijk mee te nemen onderweg en een smakelijke hongerstiller, waar een mens soms simpelweg zin in heeft. Vitabran wil wel een evenwichtiger alternatief bieden.

"We hebben ervoor gekozen om de boter te vervangen door zonnebloemolie, waardoor het percentage aan verzadigde vetzuren fors is gedaald. Hierdoor werd de textuur wel iets krokanter. Ik vind dat aangenamer, maar dat is natuurlijk een kwestie van perceptie", vertelt Elise Burm, de productieverantwoordelijke.

Testen tot de juiste smaakbalans er is

"Daarnaast hebben we het suiker- en zoutpercentage verlaagt tot op een niveau dat nog steeds smakelijk blijft. Dit was vaak een kwestie van veel proberen en spelen met zowel de samenstelling van de grondstoffen als van de oveninstellingen. Op een bepaald punt vind je de juiste balans en dan spring je natuurlijk – symbolisch – met het hele productieteam een gat in de lucht, want iedereen heeft hier mee in geïnvesteerd", gaat ze enthousiast verder.

Vitabran is dus een koek geworden met biologische, eerlijke grondstoffen, die rijk is aan gezondere, onverzadigde vetzuren en armer aan suiker en zout. Dankzij productherformulering helpen voedingsbedrijven de consument goed op weg naar een evenwichtiger voedingspatroon!