Coca-Cola Anderlecht kleurt groen dankzij zonnepanelenpark en windturbineproject

11.09.2020

Coca-Cola huldigde samen met Marie-Christine Marghem, Federaal Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling een zonnepanelenpark in van 4.122 panelen op hun hoofdkantoor in Anderlecht. De installatie bespaart Coca-Coca jaarlijks 295 ton CO2. Tegelijk kondigden Coca-Cola en Luminus hun windturbineproject aan op dezelfde site. Een primeur voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest!

Groene en lokale stroom

Het hoofdkantoor van Coca-Cola is 4.122 zonnepanelen rijker. Op het dak van het hoofdkantoor liggen 990 zonnepanelen, op de daken van de parking 880 en op een veld naast het hoofdgebouw werden nog eens 2.322 zonnepanelen geïnstalleerd. De zonnepanelen hebben een vermogen van 1.272 KWp en zullen jaarlijks 1.218 MWh groene energie produceren. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 350 gezinnen.

Nieuw windturbineproject op de planning: een primeur in Brussel

Luminus en Coca-Cola maakten van de gelegenheid gebruik om minister Marghem hun plannen toe te lichten om op dezelfde site een windturbine te bouwen, een primeur voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De turbine van 2,4 MW zou 5.100 MWh/jaar aan groene elektriciteit kunnen produceren. Dat komt overeen met het gemiddeld elektriciteitsverbruik van 1.400 Brusselse gezinnen. De turbine zou, samen met de zonnepanelen, 65% van het energieverbruik van de site kunnen voorzien. Het openbaar onderzoek start binnenkort.

Duurzaam hoofdkwartier

Het kantorengebouw The Bridge in Anderlecht huisvest niet alleen de hoofdkantoren van Coca-Cola Services, Coca-Cola European Partners Belux en andere bedrijven, ook het tweede grootste Research & Development Centre van The Coca-Cola Company wereldwijd bevindt zich in Anderlecht. Daarnaast bevindt zich in het gebouw ook een pilootfabriek om nieuw ontwikkelde drankjes op kleine schaal te produceren en te testen. Twaalf procent van de stroom die daarvoor nodig is, wordt dankzij de zonnepanelen op hernieuwbare wijze geproduceerd.

Ben Bijnens, Country Director Benelux van Coca-Cola Services: “In 2017 lanceerden we een duurzaamheidsactieplan, waarin we ons engageerden om onze CO2-uitstoot te verminderen. We willen de uitstoot van onze bedrijfsactiviteiten halveren tegen 2025, en dankzij deze investering in zonnepanelen produceren we nu ook onze eigen groene stroom.”