De meest frequente werkposten uit onze sector door de bril van een ergonoom.

Greet Moerman
11.04.2017

Ergonomie staat hoog op de agenda om werkposten “werkbaarder” te maken.  In opdracht van de sociale partners ontwikkelde Alimento de tool “ergonomiescan” en de eerste resultaten werden gebundeld in een brochure.

De ergoscan is ontwikkeld door Prevent op vraag van de sociale partners van de voedingssector en legt de nadruk op ergonomische aspecten van het werken m.n. risico's op musculoskeletale aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen ontstaan door verkeerde lichaamshoudingen, repetitieve of extreem snelle bewegingen en grote krachtuitoefeningen. 

In de voedingsindustrie gaat het werk vaak gepaard met belastende werkhoudingen die herhaaldelijk worden uitgevoerd. Ergonomisch werken is dan ook van belang.

In bijlage vinden jullie de resultaten terug van de ergonomische analyse uitgevoerd bij 48 bedrijven.   Het  syntheserapport, boordevol met adviezen is ook toepasbaar in uw bedrijf! 

Wenst u echt een “aanpak op maat”? Aarzel dan niet om via Alimento een bedrijfseigen ergonomiescan te laten uitvoeren.  Concreet houdt dit in dat Prevent bij jullie langskomt voor een bedrijfsbezoek. De ergonoom zal tijdens dit bezoek obeserveren en gesprekken voeren met werknemers en leidinggevenden. Dezelfde dag wordt onmiddellijk een eerste feedback gegeven met vastgestelde knelpunten en concrete oplossingen. Achteraf krijgt u een meer uitgebreid rapport. 

Voor meer informatie, raadpleeg hier de website van Alimento.

Het Ergoscan syntheserapport van Alimento, werd als document (rechts) toegevoegd.