Duvel Moortgat geeft water een tweede leven

23.03.2021

16 Belgische brouwers engageren zich via de Green Deal Brouwers om te werken aan een duurzamer watergebruik. In de zomer van 2020 begon Duvel Moortgat met de opstart van een waterhergebruiksinstallatie, die afvalwater omzet tot drinkwaterkwaliteit. Op termijn verlaagt de watervoetafdruk van de brouwerij met zo’n 25%. Welke stappen legt afvalwater af om tot drinkwaterkwaliteit te komen?

Duvel Moortgat geeft water een tweede leven

Watervoetafdruk daalt met 25%

Een waterhergebruiksinstallatie zet afvalwater om tot drinkwaterkwaliteit via een scheidingsproces dat membraanfiltratie heet. Een meetinstrument houdt elke stap in het zuiveringsproces nauwlettend in de gaten. Het gerecupereerde water wordt vervolgens ingezet in de productie als proceswater voor processen die niet in direct contact komen met bier.

De waterhergebruiksinstallatie kan maximaal zo’n 600 m³ water van drinkwaterkwaliteit produceren per dag. Hierdoor realiseert de brouwerij op termijn een verlaging van zijn watervoetafdruk met zo’n 25%.

Duvel Moortgat geeft water een tweede leven

Meer dan 1 kilometer waterleidingen

Om het gerecupereerde water tot de verbruikers te brengen, legde Duvel Moortgat een uitgebreid leidingnetwerk aan over de site, vanaf de waterhergebruiksinstallatie tot aan de verschillende verbruikposten in het bedrijf. Dit bleek een flinke uitdaging. In totaal werd zo’n 1,1 kilometer aan leidingtracé aangelegd.

Duvel Moortgat blijft zich in de toekomst ook verder inzetten op duurzaam waterbeheer, want elke druppel water die bespaard wordt, is de moeite waard.

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Milieu en energie
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks
Tags: 
food.be snacksGreen Deal Brouwers