Eerste plantaardige burger uit Wallonië is een feit

14.03.2022

De vraag naar plantaardige en lokale voeding nemen toe. Plantaardige ingrediëntenproducent COSUCRA en vleesproducent Vlevia bundelen hun krachten en richten samen een nieuw bedrijf op: Go4Plant. “Wallonië heeft een gunstig klimaat en de knowhow om een lokale landbouwketen voor plantaardige eiwitten op te richten”, vertelt de CEO Eric Bosly.

Youpea, een plantaardig alternatief

De opzet is simpel: plantaardige eiwitten van lokale teelt produceren. Go4Plant focust zich daarbij op erwteneiwit en koolzaad. Met dit initiatief steunen ze de lokale economie en verlagen ze hun milieu-impact. Eric Bosly, CEO van GO4Plant en COSUCRA: “Plantaardige en duurzaam geproduceerde voeding zitten in de lift. We beschikken in Wallonië over de nodige kennis en ingrediënten om te voldoen aan die vraag.”

In een volgende fase, richting 2026, wil Go4Pant 5 miljoen euro investeren en een vijftigtal banen creëren, waaronder 20 rechtstreekse banen. Het bedrijf brengt haar plantaardige producten (waaronder burgies en nuggies) op de markt onder de naam YOUPEA !®.

Van veld tot vork

Go4Plant brengt lokale landbouwers en Belgische verwerkingsbedrijven samen. Ze werd vorig jaar opgericht door COSUCRA en Vlevia en is het resultaat van een publieke en private partnership, waaronder het Waalse innovatiepool Wagralim, het investeringsfonds Sogepa en SRIW, de investeringsmaatschappij van het Waalse Gewest. Ontdek het verhaal, verteld door de partners.

Ook de Belgische voedingsindustrie juicht dit initiatief toe. Ze illustreert hoe de sector, in samenwerking met andere schakels uit de voedingsketen, de voeding van morgen maakt. Ontdek hoe andere voedingsbedrijven samenwerkingen op poten zetten om vaker te produceren met lokale grondstoffen

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Concurrentiekracht
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks