Fevia memorandum: ons recept om talenten aan te trekken

08.02.2019

Fevia nodigt beleidsmakers uit om samen te koken aan een welvarende, duurzame en gezonde toekomst. Daarvoor ontwikkelden we een online memorandum met 4 recepten en 12 ingrediënten. We vertrekken daarbij vanuit 6 basistools. En we hebben een duidelijke visie om ons voedselsysteem duurzamer te maken en op de noodzaak van inzetten op innovatie. Ontdek hier ons tweede recept om talent voor de Belgische voedingssector aan te trekken en te ontwikkelen. 

Ons 2de recept: talent aantrekken en ontwikkelen

Ons tweede recept is er één om talent aan te trekken en te ontwikkelen. Hiervoor hebben we 2 basis ingredienten: nood aan talenten, vandaag en morgen en betaalbare jobs in een werkbaar kader. Voor elk ingrediënt vragen we drie zaken aan beleidsmakers. 

1. Nood aan talenten, vandaag en morgen

Om talenten aan te trekken naar onze sector en ze te ontwikkelen wensen we een verhoging van de gekwalificeerde instroom vanuit het onderwijs via duaal leren en door het promoten van STEM-opleidingen. Ten tweede, moeten we verder kunnen investeren in opleidingen voor knelpuntberoepen in de sector. Ten derde, moeten we streven naar een toekomstgericht en eenvoudig kader voor tewerkstelling. Wilt u er meer over weten? Klik hier

Dit schooljaar starten we opnieuw met de Food At Work Days om jongeren met eigen ogen de voedingsindustrie te laten ontdekken en tegelijkertijd genoeg geschikte medewerkers te vinden. Deze week lanceren we samen met Alimento de het initiatief 'Students Meet CEO', waarin studenten met een ingenieurs-, technische of wetenschappelijke opleiding op een interactieve manier in contact komen met voedingsbedrijven. Blik hier terug op de leuke bedrijfsbezoeken van vorig jaar bij Brasserie d'Achouffe en Marcassou (Imperial Meat Products).

2. Betaalbare jobs in een werkbaar kader

Om jobs en jobcreatie te verzekeren, vragen wij een verdere verlaging van de loonkostenhandicap via lastenverlaging, loonmatiging, en de herziening van de automatismen in onze loonvorming. We vragen ook om de administratieve lasten verbonden aan tewerkstelling te verlagen. Wilt u er meer over weten? Klik hier

Ontdek in deze video hoe voedingskmo Milcobel haar talenten aantrekt en ontwikkelt.

Ontdek op www.feviamemorandum.be alle recepten van de Belgische voedingsindustrie voor een welvarende, duurzame en gezonde toekomst.