Frankrijk - verplicht attest werkgever: toelichting

18.03.2020

De Franse president Macron kondigde eerder in een toespraak bijkomende maatregelen aan ter bestrijding van het coronavirus.

Sinds dinsdag 17 maart 12u gelden maatregelen om de contacten en het reizen door Frankrijk tot het strikte minimum te beperken en dit voor een periode van ten minste 15 dagen. Enkel volgende verplaatsingen zijn dan nog toegelaten, mits specifiek certificaat:

  • Verplaatsing van huis naar de werkplek wanneer telewerken niet mogelijk is.
  • Winkelen voor basisbenodigdheden in geautoriseerde buurtwinkels
  • Verplaatsing voor zorg
  • Verplaatsen voor kinderopvang en ondersteuning van kwetsbare mensen
  • Sport op individuele basis, zonder dat er sprake is van een bijeenkomst

We kregen veel vragen over de attestering van de woonwerkverplaatsing en ook de vraag of dat dagelijks moet worden afgeleverd. Die zijn nu uitgeklaard op de website van de Franse Regering. Voor de woonwerkverplaatsing is een eenmalig attest nodig van de werkgeverDat attest bezorg je dus 1 keer aan de betrokken werknemers en is geldig voor de volledige duur van de verstrengde maatregelen.

Het persoonlijke attest is enkel bedoeld voor persoonlijke verplaatsingen en dus niet voor de woonwerkverkeer. Dat attest moet hij voor elke privéverplaatsing invullen. Vandaar wellicht de verwarring.

 Eerder op de dag gonsde het van de geruchten dat Frankrijk de grenzen zou sluiten. Die sluiting komt er niet. Daarmee volgt Frankrijk alvast de richtlijnen die de Europese Commissie verspreidde en waarvan zij met aandrang vraagt aan de lidstaten om die te respecteren.