FrieslandCampina investeert in Aalterse productielijn voor 100% gerecycleerde PET-flessen

12.01.2021

FrieslandCampina investeert fors in een hoogtechnologische en duurzame rPet-lijn voor haar vestiging in Aalter. Hierdoor wordt FrieslandCampina de eerste zuivelproducent in België die 100% recycleerbare (rPET-)flessen, een duurzame verpakkingsoplossing, introduceert. De Oost-Vlaamse fabriek, die dagelijks omgerekend ongeveer 1.500.000 flessen melkdranken verwerkt, zoekt dankzij deze investering ook een 20-tal extra medewerkers.

Duurzaamheid van gras tot glas

Deze investering bevestigt opnieuw FrieslandCampina’s ambitie om duurzamer te worden doorheen de hele keten: zowel op de boerderij, de productielocaties als tot bij de consument thuis op tafel of onderweg. Dankzij hoogintelligente en milieuvriendelijke machines kan FrieslandCampina dit jaar al ruim 125 miljoen bestaande PET-flessen van 20% gerecycleerd plastic omzetten tot 100% gerecycleerd materiaal. Met dat volledig gerecycleerd materiaal vermijdt het zuivelbedrijf zo ook elk jaar zo’n extra 1,9 miljoen kilogram nieuw plastic.

Concreet investeert FrieslandCampina nu in een state-of-the-art PET-productielijn die zuiniger, energie-efficiënter is en in meer flesformaten vult dan andere PET-lijnen: goed voor 95 miljoen extra flessen per jaar en bovendien meer flexibiliteit om in te spelen op consumentenbehoeften.

Gepland: 100% circulariteit en 20 extra medewerkers

Jeroen Van de Broek, Managing Director bij FrieslandCampina in België: “We kunnen de hele keten alleen verduurzamen door grote stappen te zetten in alle aspecten van onze keten, waaronder ook onze productie. We zetten in onze productielocatie in Aalter al jaren sterk in op water- en energiezuinigheid, en op duurzame verpakkingen. Na de papieren rietjes voor onze portieverpakkingen en duurzamere biobased kartonverpakkingen, zet FrieslandCampina nu met de 100% gerecycleerde PET-fles een nieuwe stap in zijn ambitie om verpakkingen volledig circulair te maken tegen 2050.”

“Aalter is onze Europese draaischijf voor lang houdbare zuiveldranken en verwerkt dagelijks 1.500.000 liter melkdranken in fles – ook in gerecycleerde PET-flessen van onder andere Cécémel en Fristi, goed voor jaarlijks 500.000.000 liter melkdranken of 200 volle olympische zwembaden. In het kader van deze investering zoeken we nog een 20-tal nieuwe collega’s in Aalter die duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel dragen,” besluit Jeroen Van de Broek.

Gerecycleerde PET (rPET): wat is dat precies?

In de strijd tegen wegwerpplastic verplicht Europa producenten van drankflessen - waaronder PET-flessen - om tegen 2030 enkel flessen van minstens 30% gerecycleerd materiaal te gebruiken. Een percentage dat FrieslandCampina met 100% rPET nu ruimschoots overschrijdt.