Fuji Oil halveert hoeveelheid verzadigd vet in producten in specifiek gamma

26.09.2023

Hoe kunnen we consumenten helpen om verantwoord te genieten, zonder in te boeten op smaak en kwaliteit? Een vraagstuk waar voedingsbedrijven zich dagelijks over buigen, waaronder Fuji Oil, een producent van plantaardige oliën en vetten. Het bedrijf slaagt erin om in haar Redusat©-gamma de hoeveelheid verzadigde vetzuren te verminderen met maar liefst 60%.

De rol en risico’s van vetten

Oliën en vetten zijn een essentieel onderdeel van onze voeding om de celgroei te ondersteunen, energie te leveren, voedingsstoffen te absorberen en belangrijke hormonen te produceren. In bakkerijproducten bijvoorbeeld, vervullen vetten tal van functies: van mondgevoel en smaakverbetering tot procesoptimalisatie. Maar, overdaad schaadt. Een te hoge consumptie van verzadigde vetzuren in vetten en oliën wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom spant Fuji Oil zich in om die verzadigde vetzuren in haar plantaardige oliën, vetten, vullingen en coatings te beperken.

Smaak en textuur blijven behouden

Het verminderen van verzadigde vetzuren is alleen niet zo eenvoudig. Traditionele producten hebben bepaalde hoeveelheden verzadigde vetzuren nodig om structuur te geven aan voedingsproducten. Om dit probleem aan te pakken, lanceerde Fuji Oil Europe haar REDUSAT©-gamma. 

Een innovatie die de hoeveelheid van verzadigde vetzuren aanzienlijk vermindert - zelfs tot 60% -, zonder afbreuk te doen aan de textuur en smaak. Net daarom is het een populair ingrediënt voor fabrikanten van zoetwaren en bakkerijproducten. Voor hun consumenten draait de focus voornamelijk om verwennerij, in combinatie met een verlangen naar voedzame en evenwichtige lekkernijen. 

Neem nu bijvoorbeeld het sandwichkoekje, een typisch productvoorbeeld uit de bakkerijcategorie: REDUSAT© maakt het mogelijk om de hoeveelheid verzadigde vetzuren in de vulling te halveren en tegelijk een goed gestructureerde crème te behouden. Een win-win voor de consument en de producent.

Het gamma bestaat uit karitéboter – ook wel shea boter genoemd – en zonnebloemolie en biedt een alternatief voor palmolie. De karitéboter wordt op een duurzame manier geproduceerd in Fuji Oils fabriek in Ghana. Je kan de textuur van REDUSAT© vergelijken met gewone harde vetten, zoals kokosolie, maar met een aanzienlijk lager gehalte aan verzadigde vetzuren. Een gezondere samenstelling dus maar met een verrassend harde textuur.

De Belgische voedingsindustrie wil de consument helpen om verantwoord te genieten. 
Meer weten over dit engagement? Hierzo!

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Voeding en gezondheid
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks