Gezamenlijke richtlijnen social distancing PC118

15.04.2020

Nadat we in het PC118 tot een aanbeveling kwamen rond de verschillende aspecten van deze coronaviruscrisis, werkten we verder aan gezamenlijke richtlijnen social distancing. Die gezamenlijke richtlijnen zijn nu klaar.

In deze crisis veroorzaakt door het coronavirus speelt de voedingsindustrie een essentiële rol in het garanderen van de voedselbevoorrading. De erkenning van onze sector als essentiële sector is dan ook zeer belangrijk alsook het onderlijnen van het belang dat werknemers in onze sector aan het werk moeten blijven. Het respecteren van de regels van "social distancing" en de preventieve maatregelen tijdens het werk en de pauzes is eveneens essentieel.

Om voedingsbedrijven te ondersteunen, publiceerde Fevia al op 20 maart 2020 richtlijnen "social distancing voedingsindustrie". Die richtlijnen waren gebaseerd op de informatie vanuit het VBO alsook het beleid die verschillende voedingsbedrijven al toepasten.

Nadat we in het PC118 met de sociale gesprekspartners in een aanbeveling verschillende elementen benadrukten, werkten we verder op die richtlijnen. Daarbij actualiseerden we de richtlijnen op basis van de tekst social distancing van de Groep van 10, op basis van de sectorale aanbeveling en op basis van de ervaringen op het terrein.

Dat resulteert nu in een gezamenlijke tekst van richtlijnen "social distancing in de voedingsindustrie" in PC118. Die dienen om voedingsbedrijven te ondersteunen. Het is belangrijk om deze richtlijnen te vertalen in het bedrijf in regelmatig overleg met de interne overlegorganen. Op die manier zal het draagvlak en de opvolging van de maatregelen worden vergroot.

Daarnaast is het belangrijk dat de richtlijnen die binnen het bedrijf zijn vertaald, worden opgevolgd door het bedrijf en door alle arbeiders in het bedrijf.

Je vindt de teksten als bijlage. We raden aan om affiches op te maken van het beleid rond bescherming, preventie en social distancing onder de vorm van pictogrammen en deze op verschillende plaatsen uit te hangen.

Bijlages: 
Bestand Guide sectoriel (473.58 KB)