Hoe Fuji Oil werkt aan een duurzame productie voor plantaardige voeding

22.11.2021

Fuji Oil staat al 70 jaar in voor een duurzame productie van speciale oliën en vetten, industriële chocolade, ingrediënten en plantaardige voedingsoplossingen. Met het programma “Tebma-Kandu” verbetert Fuji Oil de werkomstandigheden van de gemeenschappen in Ghana en met een partnerschap zet ze ook in op een duurzame palmolieproductie.

“Duw me en ik zal klimmen”

Onlangs publiceerde Fuji Oil haar duurzaamheidsverslag, waarin speciale aandacht gaat naar twee belangrijke initiatieven. Het duurzaamheidsprogramma Tebma-Kandu stelt coöperaties beter in staat om shea pitten van hoge kwaliteit te produceren en tegelijk waarde te creëren voor de gemeenschappen in Ghana. Tebma-Kandu betekent "Duw me en ik zal klimmen" in Mampruli, een lokale taal. “Voorheen verzamelden de meest kwetsbare vrouwen in Ghana shea noten als er geen ander werk mogelijk was” legt Carmen uit, leider van het Sustainable Development Team voor Fuji Europe Africa.

“Tebma-Kandu elimineert de tussenpersonen en geeft vrouwen meer zeggenschap via training en contracten die zorgen voor een eerlijke verloning en voorfinanciering. Zo hangen ze niet af van schommelingen in de shea pitten business om te overleven. Het draagt ook bij tot de uitroeiing van kinderarbeid. Het programma biedt tot nu toe meer dan 20.000 vrouwen in Ghana een duurzame toekomst.”

UniFuji: partnerschap voor vooruitgang

Fuji Oil zet zich al jaren in voor een veilige, duurzame productie van palmolie en vervangt die waar mogelijk door andere oliën. Fuji Oil Holdings ging onlangs een 50/50-partnerschap aan met United Plantations Bhd om UniFuji op te richten. UniFuji is de eerste fabriek ter wereld die een 100% vrij van fossiele brandstoffen, duurzame palmolieproductiefaciliteit exploiteert in combinatie met een duurzame oogst, raffinage en distributie van palmolie. 

"Palmolieproductie heeft een veel hogere opbrengst", legt Carmen uit. "Het vervangen van palmolie door andere oliegewassen blijft niet zonder gevolgen, als we aan de eisen van onze huidige economie moeten voldoen. Met UniFuji zorgen we ervoor dat het oogsten en raffineren van palmolie niet bijdraagt aan ontbossing, geen nieuwe veengebieden vereist en geen kinder- of dwangarbeid toestaat. Een ideale manier om een duurzame palmolietoekomst te verzekeren."

Over Fuji Oil Europe

Fuji Oil Europe is een producent van plantaardige oliën en vetten voor de voedingsindustrie en is de Europese divisie van Fuji Oil Holdings Japan. De Belgische fabriek ligt aan de haven van Gent en beschikt over een brede variëteit aan procestechnologieën, van hoogkwalitatieve raffinage tot fractionering, en hydrogenatie. Deze state-of-the-art site is ontworpen om een groot gamma producten te produceren, waarvan vele op maat gemaakt zijn. In België produceert Fuji Oil Europe ook cacaocoatings, cacao- en hazelnootvulling en speciale chocolade (suikervrij en biologisch). Deze halffabricaten voor de voedingsindustrie zijn grotendeels op maat gemaakt. Lees hier Fuji Oil’s volledige duurzaamheidsverslag van 2021