Impact omikron: voedingsbedrijven kampen met verhoogde afwezigheid

17.01.2022

De snelle verspreiding van de omikronvariant dreigt de hele voedselketen verder onder druk te zetten. Om de situatie ter plaatse te leren kennen en de aanpak, indien nodig, snel te kunnen aanpassen, vragen wij je om tijdelijk een korte wekelijkse enquête in te vullen.  Ontdek de resultaten van de eerste enquête, die informatie geven over de week van 17 januari.

De gemiddelde afwezigheid door ziekte in voedingsbedrijven bedraagt 8,4%. Wanneer dit gemiddelde wordt geanalyseerd, blijkt enerzijds dat bij 9% van de bedrijven er geen afwezige werknemers zijn, maar anderzijds blijkt ook dat ongeveer één op vijf bedrijven een verzuimpercentage heeft van meer dan 15%. Bovendien is de situatie voor bijna 7 op de 10 ondernemingen licht of sterk verslechterd ten opzichte van de voorgaande week, wat niet veel goeds belooft.

Zoals we weten, is de omicronvariant enorm besmettelijk. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat 55% van het ziekteverzuim te wijten is aan zieke werknemers. Ook niet verwonderlijk, maar goed te begrijpen: 30% van de afwezigheden is een gevolg van quarantaine. Let op: aangezien de scholen pas heropend zijn, zal “kinderopvang” als reden voor afwezigheid de komende weken vaker voorkomen indien de scholen tijdelijk zouden sluiten. Ten slotte zijn er driekwart van de afwezigen werknemers “on site”.

Bij drie op de vier bedrijven heeft het absenteïsme al gevolgen voor de productie (gemiddeld 8%). Iets minder dan de helft van de ondernemingen geeft een effect aan van minder dan 10%, een kwart geeft een effect aan tussen de 10 en 30% en voor 5% van de ondernemingen is het al meer dan 30%.

Ook opmerkbaar: twee derde van de bedrijven ondervinden problemen met de aanvoer van grondstoffen of met de verpakking en ook op logistiek vlak zijn er veel moeilijkheden.

Ten slotte worden de extra kosten in verband met Covid-19 (beschermingsmiddelen, screeningtests, gewaarborgd loon bij ziekte, ...) gemiddeld geschat op 5,5% van de wekelijkse omzet.

Uit de cijfers blijkt dat de voedingsindustrie tegenwoordig behoefte heeft aan flexibiliteitsmaatregelen (zowel intern als extern) om de activiteit in stand te kunnen houden en zo de voedselvoorziening te kunnen garanderen. De gedetailleerde resultaten van de enquête kan je hier vinden.

Om de evolutie van de situatie ter plaatste te kunnen blijven volgen, nodigen wij je uit om elke week onze enquête in te vullen.