Ingrediëntenproducent Solina werkt aan eiwittransitie

06.04.2021

Solina is een internationale speler die haar klanten voorziet van smaak, functionele en nutritionele ingrediëntenoplossingen. Dagelijks werkt het bedrijf aan de ontwikkeling van plantaardige voeding in haar pilootfabriek, naast de kantoren in de industriezone van Eke-Nazareth in Oost-Vlaanderen. In de pilootfabriek wordt kennis verzameld over diverse technologieën voor de ontwikkeling van plantaardige voedingsproducten.

Ingrediëntenproducent Solina werkt aan eiwittransitie

De eiwittransitie met Nextera

Plantaardige voeding is geen vluchtige trend, maar een blijver. Solina beschouwt het als de ultieme uitdaging om plantaardige voeding toegankelijk te maken voor iedereen, met ‘smaak’ als meest cruciale factor. Met haar submerk NEXTERA, de ‘next era’ in food, deelt ze haar kennis, expertise en ingrediëntoplossingen met voedingsproducenten die graag een eigen ‘new protein food’ concept lanceren.

Solina heeft met de jaren heel wat ervaring in de vleessector kunnen opbouwen. Diezelfde expertise past ze ook toe op vleesvrije voeding: kwaliteitsvolle ingrediënten die zowel de smaak, het visuele, het functionele en het nutritionele aspect beïnvloeden.

Koploper in plantaardige voeding en technologie

In de nieuwe pilootfabriek onderzoekt en test een 8-koppig team verschillende technologieën voor de ontwikkeling van lekkere en gezonde plantaardige voedingsproducten. Twee installaties met innovatieve extrusietechnologieën zetten plantaardige proteïnen om in een vaste, vezelige, vleesachtige structuur.

Ingrediëntenproducent Solina werkt aan eiwittransitie

Naast deze innovatieve technologieën, voorziet NEXTERA ook de klassieke getextureerde (plantaardige) eiwitten in poedervorm voor de ontwikkeling van ‘meat analogues’. Kortom, zowel op vlak van plantaardige eiwitten en technologie beschikt NEXTERA over de nodige expertise om elke applicatie tot stand te brengen.

Van proteïne mixen tot kweekvlees

Van typische vleesproducten tot kant-en-klare maaltijden, stoofpotjes, curries, pizza’s; burgers en nuggets: Solina kan nagenoeg alles omzetten tot een plantaardige alternatief, met oog voor smaak en gezondheid. Afhankelijk van wat de klant vooropstelt, brengt NEXTERA de ideale oplossing naar voren: een proteïnemix uit soja, erwt, kikkererwt, of tarwe, maar ook smaak- en functionele ingrediënten.

Naast het voorzien van de ingrediënten voor de proteïnebasis, adviseert Solina ook in de smaak om het food concept volledig te maken: seasonings, sauzen, marinades, coatings enzovoort. Ook de Vlaamse overheid zet mee haar schouders onder dit innovatieve project. Naast de nieuwe extrusietechnologieën, onderzoekt Solina ook de mogelijkheden van kweekvlees via onderzoeksprojecten van VLAIO en Flanders' FOOD.

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Bekijk hier wat Fevia met haar 4 content formats voor jou kan betekenen