Kraakvers en gezond brood met een hoge voedingswaarde

12.01.2023

De industriële bakkerij Patroba Family Bakers uit Aartselaar maakt sinds 1993 broden met een hoge  voedingswaarde en een langere versheid. Dit gebeurt momenteel onder de 2de generatie met CEO François Villers. Het gamma bestaat onder meer uit volkorenbroden, meergranenbroden, broodjes vol proteïnen en broden op basis van oergranen. De Belgische marktleider in gezondheidsbrood speelt in op de toenemende vraag naar functionele voeding en zet koers richting buitenland.

Meer gezondheidswinsten

“De Food Based Dietary Guidelines bevestigen dat volkoren producten, waaronder volkoren broden, voor de grootste gezondheidswinst zorgen bij de Belgische bevolking”, zegt Sales Director Wouter Van Dyck.

“We gebruiken het volledige graan in onze broden, dus ook de omhulsels waarin de belangrijkste vezels en vitamines zitten.

Da’s niet alleen goed voor de gezondheid, maar het is ook een duurzamere keuze door de kleinere CO2-voetafdruk. Dat geeft een minder milieubelastende levenscyclus dan een wit brood.”

Niet alleen volkorenbroden zijn in trek, ook met andere broodsamenstellingen speelt het bedrijf in op de vraag naar functionele voeding. Patroba Family Bakers merkt dat de vraag naar producten met extra proteïnen positief evolueert. Dit is een segment waar Biaform Provital al sinds 2013 sterk in is, mede dankzij sterke innovaties. De innovatie-trend wordt trouwens doorgetrokken. Naast de voorverpakte verse broden in hun gamma, innoveert het familiebedrijf in allerlei afbakbroden, verpakt onder beschermende atmosfeer.

Langer vers

Patroba Family Bakers bakt haar producten op een unieke en natuurlijke manier met haar eigen desem, waardoor ze langer vers blijven: “Ons brood is makkelijk 8 à 10 dagen houdbaar. Dat komt onder meer omdat we het product in de hele keten niet aanraken en hermetisch verpakken”, vertelt Wouter met trots.

Patroba Family Bakers levert haar producten aan grootwarenhuizen. Dat gebeurt onder de vorm van voorverpakte merkenbroden zoals Biaform, Provital, Boerkens' en Exosud, maar ook onder private label.

In België is het familiebedrijf marktleider, maar kijkt ze ook over de landsgrenzen heen. Zo wil ze onder meer extra afzet zoeken in de buurlanden.

Duurzame productie

Intussen probeert Patroba zo duurzaam mogelijk te produceren. Wouter: “We werken met de laatste generatieovens die een stuk energie-efficiënter zijn, net zoals ons volledige nieuwe gebouw. Voorts halen we energie uit 1.250 zonnepanelen die op het dak van onze fabriek liggen.” 

“Bovendien wordt onze adiabatische klimaatregeling volledig door buitenlucht voorzien. Dat is een proces waarbij we koeling creëren door het verdampen van water.”