Meer vezels, minder suiker met Ceval

09.10.2023

La Confiance zet met haar merk Ceval al meer dan 40 jaar in op verantwoord genieten. Haar missie is om van koekjes een evenwichtig tussendoortje te maken. Ze nam de samenstelling van haar bekende zemelenkoek onder de loep: ze slaagde erin om het suikergehalte te verminderen en de vezels te behouden. “Een hele uitdaging, als je weet dat elke grondstofwijziging in het recept een heel andere type koek kan geven”, vertelt zaakvoerder Leo Borms.

Testen tot de juiste smaakbalans er is

De zemelenkoek bevat minder suikers en veel vezels: “We hebben ervoor gekozen om het percentage aan suiker te verlagen, waardoor het nu een suikerarme koek is”, vertelt Elise Burm, de productieverantwoordelijke. “Een andere uitdaging was het behoud van de vezels in de zemelenkoek. We zijn dan ook trots dat onze zemelenkoek vezelrijk is. Dit was een kwestie van proberen en spelen met zowel de samenstelling van de grondstoffen als van de oveninstellingen. Op een bepaald punt vind je de juiste balans en dan spring je – natuurlijk symbolisch – met het hele productieteam een gat in de lucht, want iedereen heeft hier mee in geïnvesteerd”, vertelt ze vol enthousiasme.

​​​​

Nutri-Score C

En die productherformuleringen leverden een Nutri-Score C op. Zaakvoerder Leo Borms licht met trots toe: “Toen België enkele jaren geleden in navolging van haar buurlanden de Nutri-Score als gezondheidslabel op voeding invoerde, gingen wij de uitdaging aan om de gezondheidsbewuste consument een koek aan te bieden die op elk gebied beantwoordde aan de verwachtingen hierrond. We beslisten om onder andere onze zemelenkoek te verbeteren. Een hele uitdaging als je weet dat elke wijziging van een grondstof in het recept een heel ander type koek kan geven. Maar de aanhouder wint: we slaagden erin om het percentage aan suiker drastisch te verlagen, de vezels te behouden en verbeterden de samenstelling. Het resultaat is verbluffend: met de vernieuwde receptuur behaalt onze zemelenkoek een Nutri-Score C!”

​​​​

 

De Ceval zemelenkoek is dus een koek met enkel en alleen lokale grondstoffen, minder suiker en meer vezels. Dankzij productherformulering helpen voedingsbedrijven de consument goed op weg naar een evenwichtiger voedingspatroon!