Naar een duurzaam voedingspatroon met Alpro

11.10.2023

De gemiddelde Belg haalt zijn eiwitten voornamelijk uit dierlijke eiwitbronnen (60%) en in mindere mate uit plantaardige (40%). Met de Green Deal Eiwitshift willen de voedingssector en de Vlaamse overheid die verhouding omdraaien. Met zowel zuivel- als plantaardige producten in het gamma willen Danone en Alpro een onmisbaar deel zijn van een gezond en duurzaam leven. 

Eiwitshift

Voor een duurzamer voedingspatroon is de shift naar meer plantaardig van groot belang voor onze gezondheid en voor de planeet. En hoog op de agenda staat de eiwittransitie. Momenteel eet de consument grotendeels eiwitten van dierlijke oorsprong. Om deze verhouding om te keren, werd door de Vlaamse regering in 2021 de Green Deal ‘Eiwitshift op ons bord’ gelanceerd. Samen met meer dan 75 organisaties engageerde Danone zich tot de doelstellingen van de Green Deal. Het doel is de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitbronnen in ons voedingspatroon te doen evolueren tegen 2030. De nieuwe richtlijn is duidelijk: probeer voor half half te gaan en kies de helft van de week voor een plantaardige maaltijd.

Een evenwichtig, duurzaam eetpatroon

Alpro lanceerde in 2022 het “Alpro Protein”-gamma en draagt zo bij aan de huidige aanbevelingen om over te stappen op meer plantaardige eiwitten. Alle producten binnen dit gamma hebben Nutri-Score A en de plantaardige eiwitten zijn allemaal afkomstig van soja. Soja bevat alle negen essentiële aminozuren en is een geweldige bron van plantaardige eiwitten. Ze dragen bij aan behoud en groei van spieren, als onderdeel van een gevarieerde en evenwichtige voeding aanbevolen voor een goede gezondheid. De soja van Alpro wordt in Europa geteeld of per schip aangevoerd vanuit Canada. En elke boon is GMO-vrij en Pro-Terra- gecertificeerd. De producten zijn bron van calcium, van nature laag in verzadigde vetten en bevatten vitamine D en B2. 

 

Minder suiker

Alpro engageert zich ook sinds lange tijd om de nutritionele of voedingskwaliteit van haar producten te verbeteren. De vermindering van de toegevoegde suikers in haar plantaardige producten is daar een tastbaar bewijs van. In 2022 werd het gamma Alpro ‘geen toegevoegde suikers’ gelanceerd. Wist je dat 57% van het Alpro assortiment geen suikers of toegevoegde suikers bevat of laag in suikers is? 

Gezonde, duurzame en lekkere voeding, daarover gaat het. Meer weetjes kan je alvast ontdekken in de podcast Spreekuur met Dokter Servaas en het gratis Alpro e-book in samenwerking met voedingsexperts.