Nog eens 7% minder suiker in frisdranken tegen 2025

06.10.2023

Belgische voeding- en drankenbedrijven werken dagelijks aan een evenwichtiger productaanbod. De leden van VIWF, de Vereniging van de Belgische Water- en Frisdrankindustrie, engageren zich tot een extra suikerreductie van 7% in de periode 2021-2025, bovenop de reeds behaalde 20% reductie tussen 2012 en 2020. Dit brengt het totaal van suikervermindering in het aanbod frisdranken sinds 2000 in België op een spectaculaire 42%.

Blijven inzetten op een evenwichtiger productaanbod

In het kader van het Convenant Evenwichtige Voeding, gesloten tussen Fevia en de voormalige minister van Volksgezondheid Maggie De Block in 2016, hebben frisdrankproducenten tussen 2012 en 2020 al een suikerreductie van 20% bereikt.

Vorig jaar verbonden Belgische fabrikanten zich in het kader van het Nutri-Pact, de opvolger van het Convenant, dus ook tot een extra reductie van 7% tussen 2021 en 2025. En we zijn goed op weg om deze reductie te behalen, door het aanbod frisdranken zonder of met minder suiker verder uit te breiden en met leuke campagnes te promoten.

De frisdrankenproducenten steunen daarmee het beleid om het voor consumenten eenvoudiger te maken om gezondere keuzes te maken. Zowel producenten, beleidsmakers als consumenten streven naar voeding die zo gezond en duurzaam mogelijk is, en het verminderen van toegevoegde suikers maakt daar deel van uit.

VIWF volgt daarmee UNESDA, de overkoepelende organisatie van frisdrankproducenten in Europa, met haar nieuwe engagementen om de suikerinhoud in frisdranken tussen 2019 en 2025 met 10% percentage te verminderen. Onze tijdslijn verschilt van de Europese, maar wanneer we hun inspanningen in 2019-2021 in overweging nemen, zullen Belgische fabrikanten ook de beoogde 10% bereiken.

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Voeding en gezondheid
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks