Nubel lanceert 6de editie voedingsmiddelentabel met 1400 producten

23.10.2017

Nubel - Nutriënten België – lanceerde de 6de editie van de voedingsmiddelentabel. Met die bruikbare tool op basis van nutritionele wetenschappelijke informatie kunnen zowel diëtisten, gezondheidswerkers als consumenten een gezond en evenwichtig dieet samenstellen. De nieuwe versie illustreert met maar liefst 1400 producten het brede gamma voedingsmiddelen op de Belgische markt.

Nubel beheert de nutritionele wetenschappelijke informatie over de voedingsmiddelen die in het dagelijkse voedingspatroon van Belgen voorkomen. Nubel ontwikkelt op basis van die data ook een aantal hulpmiddelen die consumenten op weg helpen richting een evenwichtig voedingspatroon, zoals de voedingsmiddelentabel. Met een 6de editie van de Voedingsmiddelentabel wil Nubel aandacht geven voor het brede gamma voedingsmiddelen die we vandaag terugvinden op de Belgische markt.

FEVIA juicht de nieuwe editie van de tabel toe omdat die verder aansluit bij de gezamenlijke aanpak van de sector om de consument te helpen gemakkelijker de gezonde keuze te maken, in de grote diversiteit die de Belgische voedingsindustrie biedt.

Carine Seeuws, Business Unit Manager bij Nubel vertelt ons meer over de nieuwe editie van voedingsmiddelentabel: 

“Voeding heeft dagelijks een belangrijke plaats in ons leefpatroon. Meer en meer wordt de consument zich bewust van het belang van een goede gezondheid, waar onder andere voeding een belangrijke factor voor is. Veel kwaaltjes kunnen voorkomen worden door het hanteren van een gezonde en evenwichtige voeding. 

De mens is bekommerd om zijn gewicht, zijn fysieke conditie en dus ook om zijn voeding. Maar, algemeen gesproken, eet de westerse consument onevenwichtig door inname van te veel vetten, voornamelijk verzadigde vetten, het gebruik van te veel geraffineerde suikers en te weinig vezels in de voeding. 

De Belgische Voedingsmiddelentabel kan een hulpmiddel zijn indien men zo gevarieerd mogelijk wil eten. Om een evenwichtige voeding samen te stellen, moeten we de keuze maken uit het uitgebreide gamma van beschikbare voedingsmiddelen. Daarom biedt de 6de editie van de Belgische voedingsmiddelentabel een waaier van 1400 producten beschikbaar op de Belgische markt, verspreid onder verschillende rubrieken.”

Wat is er nieuw in deze editie?

“Er werd extra aandacht besteed aan de soepen, bereide gerechten, vegetarische producten, sojaproducten enzovoort. Een nieuwe groep van typisch Belgische producten werd toegevoegd, namelijk de “Hoeveproducten”. De gepubliceerde gegevens van deze generieke databank zijn mediaanwaarden berekend binnen de gegroepeerde data van een set producten met vergelijkbare merkproducten.”

Als onafhankelijke vzw, ingebed binnen de FOD Volksgezondheid, werkt Nubel nauw samen met FEVIA, het WIV (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid) en de Boerenbond. Voor meer informatie over Nubel, bezoek www.nubel.be

Volg ook het onderwerp Nubel om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de sector