PMSweet breidt uit en is grootste macaronproducent ter wereld

14.02.2024

De grootste macaronfabriek? Die bevindt zich in België. PMSweet investeerde in een state-of-the-art fabriek van 17.000 m2. De productie wordt hiermee opgedreven van 700.000 naar zo’n 1 miljoen kwalitatieve macarons per dag. Een investering waarmee PMSweet zichzelf mag benoemen tot de grootste macaronproducent ter wereld. 

Een kleine lekkernij met grootse plannen

In 2015 besliste Michaël Labro om te stoppen met z’n studies  geneeskunde en volledig te gaan voor het maken van macarons. Gaandeweg ontmoette “Dokter Macarons” z’n nieuwe en huidige zakenpartner Philippe Lhoest. Samen richtten ze PMSweet op.

In datzelfde jaar geraakte de productie van macarons in een stroomversnelling en bleef het bedrijf alleen maar groeien. In 2023 rolden er dagelijks ongeveer 700.000 macarons van de band in twee ateliers in Luik. PMSweet vertegenwoordigt vandaag zo’n 350 werknemers en telt een jaaromzet van 60 miljoen euro.

Philippe Lhoest et Michael Labro de PMSweet

En of het bedrijf grootse plannen heeft: de ambitie was om snel wereldmarktleider te worden in macarons van topkwaliteit. Eind 2023 bouwde PMSweet een state-of-the-art fabriek die nu operationeel is. “Een cruciale stap om onze positie als wereldleider te behouden”, klinkt het.

Begin 2024 verhuist PMSweet naar een nieuwe vestiging in Thimister, nog steeds in de regio Luik. Het tempo wordt opgedreven waardoor er naar schatting zo’n 1 miljoen macarons worden gemaakt. Intussen vind je de macarons in verschillende Belgische supermarkten en exporteert PMSweet hun producten naar meer dan 30 landen. 

Van energierecuperatie tot genderneutrale kleedkamers

Michael Labro: “We hebben ook de ambitie om onze milieu-impact zoveel mogelijk naar omlaag te halen en op een duurzame manier te produceren. We installeren daarvoor 11.000 m² zonnepanelen, we recupereren energie om koelkasten en vriezers te koelen en om het water te verwarmen in de hele fabriek. We verminderen onze verpakkingen waar we kunnen en installeren suikersilo’s en chocoladetanks om afval en transport te reduceren.”

Ook hun Food Heroes krijgen een centrale plaats binnen de werking van het bedrijf. De fabriek is zeer ergonomisch en bevat automatisering om repetitieve taken te vermijden. Met de nieuwe functie Happiness Officer, is een persoon in de productie verantwoordelijk voor het welzijn van het personeel. Verder zet PMSweet in op inclusiviteit en bevat de nieuwe fabriek genderneutrale kleedkamers en een borstvoedingsruimte.

Van “Dokter Macarons” tot Manager van het Jaar 2023

2023 was een jaar waarin het bedrijf veel bereikte. Naast de bouw van hun nieuwe productievestiging, won Michaël Labro de titel ‘Manager de l’année 2023’. Dat is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door Trends-Tendances. Michaël haalde het van zes andere genomineerden. 

Michael Labro est Manager de l'Année 2023

Zijn verhaal onderscheidde zich van de rest. Wat begon in de garage van z’n grootouders, groeide uit tot een bedrijf met 300 Food Heroes dat dagelijks ambachtelijke en kwalitatieve macarons produceert. Bovendien is Michaël nog maar 30 jaar. 

“De titel is een fantastische erkenning voor het hele team. Nu we aan het nieuwe hoofdstuk beginnen, blijven we toegewijd aan innovatie, prestaties en duurzame groei. Onze reis naar de top gaat door en onze motivatie om nieuwe hoogtes te bereiken is sterker dan ooit”, zodus Michaël Labro.