Schenkingen van voeding gaan door, ook tijdens coronacrisis

02.04.2020

Belgische voedingsbedrijven schenken jaarlijks meer dan 10 miljoen maaltijden aan organisaties die voedselhulp voorzien voor wie dat hard nodig heeft. Maar die voedselhulporganisaties hebben het vandaag extra moeilijk door de coronacrisis. Hun bevoorrading is verstoord doordat de schenkingen verminderen als gevolg van het hamstergedrag bij consumenten. Een oproep van Fevia om te blijven schenken kreeg alvast weerklank bij verschillende voedingsbedrijven.

Golf van solidariteit

Als gevolg van de corona crisis zijn de voedselschenkingen sterk gedaald. Dat geeft extra logistieke uitdagingen. De voedselhulporganisaties kunnen schenkingen van voeding dus goed gebruiken. Fevia deed hier vorige week ook nog een oproep voor naar haar leden.

Gelukkig zijn er heel wat bedrijven die blijven schenken of die gehoor geven aan die oproep en de mensen in armoede extra willen ondersteunen. Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken: “We zijn aangenaam verrast door de golf van solidariteit die de coronacrisis heeft opgeroepen en door de extra schenkingen vanuit de voedingsindustrie, de retail en individuen. Dit is bijzonder welkom en wordt zeer geapprecieerd.”

De nood blijft

Voor vele basisproducten blijft er echt een tekort, zoals bijvoorbeeld houdbare melk en afgeleide producten, vlees en vleesbereidingen, vis, groente-en fruitconserven, bereide gerechten, ... De extra uitdaging hierbij is dat de capaciteit van die laatste producten momenteel volledig benut wordt door de vraag vanuit de supermarkten. Schenkingen, of eventueel zelfs verkoop aan schappelijke prijs, blijven dus nog steeds welkom, zeker van die producten waaraan er momenteel meer nood is.

Traditie van schenkingen

Belgische voedingsbedrijven zijn traditioneel een belangrijke toeleverancier van voedselhulporganisaties. Onze voedingsbedrijven hebben in 2018 liefst 4.912 ton voedsel aan de voedselbanken gegeven. Dat is het equivalent van zo’n 10 miljoen maaltijden. Na de bevoorrading via het Europese Fonds FEAD is de voedingsindustrie daarmee de grootste schenker aan de Voedselbanken in België. Naast de Voedselbanken schenken voedingsbedrijven bovendien ook aan andere organisaties, zoals bijvoorbeeld Restos du Coeur of Sint-Vincentius. Via deze schenkingen kan de voedingsindustrie niet alleen de minderbedeelden steunen, maar kan ze ook haar strijd tegen voedselverlies helpen waarmaken.

Zelf schenken?

Wil je als voedingsbedrijf de mensen in armoede helpen steunen? Schenken kan je als volgt doen:

  • Aan de Voedselbanken: Het best stuur je daarvoor een mail naar appro@foodbanks.be. Telefonisch kan je contact opnemen met Etienne Rubens op 0484/24.73.61
  • Via de Schenkingsbeurs, een online platform dat schenkers in contact brengt met een netwerk van sociale organisaties: Registreer je als schenker op www.schenkingsbeurs.be