Slimme camera’s controleren de koekjes van La Confiance

15.12.2020

Voortaan ontsnappen de koekjes van La Confiance niet aan het oog van slimme camera’s. Waar vroeger medewerkers monsters moesten evalueren en het bakproces daarop aanpassen, gebeurt dat voortaan met behulp van intelligente software en camera's. En zo doet de digitalisering ook haar intrede bij de speculoosproducent in Dendermonde.

Voedselveiligheid voorop met BBISQCUIT-project

Met het BBISQUIT project wil de kmo overschakelen naar een meer objectieve en continue kwaliteitscontrole. BBISQUIT is een acroniem voor Better Biscuits using Intelligent Software and Cameras for Quality Control Using Innovative Technology. Camera's en intelligente software evalueren voortaan de kleur van de gebakken koekjes en doen de nodige aanpassingen aan de ovenparameters. Dankzij die technologie kan La Confiance haar productie optimaliseren, voedselveiligheid verhogen en altijd een uniforme kwaliteit garanderen.

Waar traditie met technologie hand in hand gaan

Enkele jaren geleden vond oprichter Leo Borms het oude recept en de aantekeningen van overgrootvader Jozef terug. Samen met bakker-vennoot August Vincke richtte de heren in de jaren 1920 het bedrijfje La Confiance op in Baasrode, nu een deelgemeente van Dendermonde, waar het bedrijf nu gevestigd is. Het authentieke familierecept uit 1924 werd door La Confiance opnieuw tot leven gebracht. Tot op vandaag wordt de Belgische speculoos nog steeds gemaakt volgens een traditionele bereidingswijze in combinatie met moderne apparatuur. Een mooi voorbeeld van hoe traditie en technologie hand in hand gaan!

Over het project

Het BBISQCUIT-project kadert binnen het S3FOOD-initiatief. S3FOOD is een H2020 Innosup-1 project dat de digitale transformatie in de voedingsindustrie wil faciliteren en versnellen. Daarbij ligt de focus op de connectiviteit van sensoren en machines, efficiënte datacollectie en -analyse om zo de productie en kwaliteitsborging verder te optimaliseren. Voor dit uniek project wordt 3.9 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de concrete ondersteuning van kmo's. S3FOOD wordt uitgevoerd door een Europees partnerschap van 16 organisaties uit 8 landen en wordt gecoördineerd door Flanders' FOOD. In Vlaanderen is naast Flanders' FOOD, ook DSP-Valley partner. Wallonië wordt vertegenwoordigd door Wagralim.

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Ontdek wat onze 3 nieuwe content formats voor jou kunnen betekenen