Terre de Fromages investit 14 millions d’euros dans une nouvelle fromagerie
04.11.2025 Food.be Snack

Terre de Fromages investeert 14 miljoen euro in nieuwe kaasfabriek

Gaan we samen voor meer lokaal? Terre de Fromages wil het verschil maken met een ultramoderne kaasfabriek in Herve voor halfharde kazen. Die extra capaciteit moet het bedrijf toelaten zijn productie te verdubbelen en Belgische kazen beter te laten aansluiten bij wat consumenten zoeken. “Met dit project bouwen we opnieuw aan een sterke lokale zuivelketen: melk van hier, verwerkt tot kaas van hier,” legt Jean-Marc Cabay uit, CEO van Terre de Fromages.

Terre de Fromages investit 14 millions d’euros dans une nouvelle fromagerie

Lokaal, circulair en ultramodern

Terre de Fromages werkt vandaag al samen met 18 melkveehouders uit de regio, gemiddeld op zo’n tien kilometer van de site. Zij leveren samen 12 miljoen liter melk per jaar, die om de twee dagen wordt opgehaald en onmiddellijk verwerkt. Vandaag verwerkt het bedrijf 18 miljoen liter melk per jaar, maar met het plan “Retour vers le futur 2030” wil het dat volume tegen 2030 uitbreiden tot 30 miljoen liter.

Terre de Fromages investit 14 millions d’euros dans une nouvelle fromagerie

©Serge Brison

Momenteel stelt Terre de Fromages 80 mensen tewerk in Herve. Met de nieuwe fabriek wil het bedrijf zijn productie tegen 2030 verdubbelen van 2.200 naar 4.000 ton kaas, wat onvermijdelijk nieuwe jobs zal opleveren. In totaal gaat het om een investering van 14 miljoen euro, waarvan 3 miljoen afkomstig is uit het Europese relanceplan voor Wallonië.

De nieuwe fabriek is ultramodern en vormt bovendien een hefboom voor circulaire groei: melk van dichtbij wordt in de streek zelf verwerkt, terwijl ook nevenstromen zoals room en wei nieuwe bestemmingen krijgen.

Terre de Fromages investit 14 millions d’euros dans une nouvelle fromagerie

Drie productielijnen onder één dak

De investering betekent niet alleen een schaalvergroting, maar ook een versterking van het aanbod. Terre de Fromages beschikt nu over drie gespecialiseerde productielijnen op één site: zachte kazen (zoals Herve en Bouquet des Moines), halfharde kazen (de nieuwe lijn) en de Meule du Plateau, die in 2019 werd gelanceerd.

Dankzij die diversiteit kan het bedrijf inspelen op uiteenlopende smaken en markten: van ambachtelijke specialiteiten tot producten voor de retail en grootkeukens.

Belgische kaas op de kaart

Volgens Terre de Fromages komt maar liefst 85% van de kazen die Belgen eten uit het buitenland. Slechts 15% wordt hier gemaakt. Daar ligt dus een groot potentieel om onze eigen kazen sterker op de markt te brengen. 

Het bedrijf wil die kloof dichten door samen met lokale melkveehouders waarde te creëren en zo kwalitatieve kaas van Belgische bodem aan te bieden. “We willen onze kazen in heel België op de kaart zetten en de consument bereiken,” benadrukt Jean-Marc Cabay.

L’inauguration officielle s’est déroulée en présence de trois ministres : Pierre-Yves Jeholet, Anne-Catherine Dalcq et Yves Coppieters

De officiële opening midden september vond plaats in aanwezigheid van drie ministers: Pierre-Yves Jeholet, Anne-Catherine Dalcq en Yves Coppieters.

Belgische voedingsbedrijven zetten volop in op het gebruik van meer lokale grondstoffen. 
Laat je inspireren door andere voorbeelden uit de duurzaamheidsroadmap van de voedingssector.