Tijdelijke Werkloosheid Overmacht door Afrikaanse varkenspest verlengd

01.03.2019

De crisis van de Afrikaanse varkenspest (AVP) met onder andere een blokkering van de export, heeft een grote impact op de tewerkstelling. Dat blijkt uit een bevraging van FEBEV en Fevia bij de getroffen bedrijven. Op basis van die resultaten en onder impuls van FEBEV en Fevia erkende federaal Minister van Werk Kris Peeters de AVP eind 2018 als overmacht. Om de getroffen bedrijven de mogelijkheid te bieden om zo nodig over te stappen naar economische werkloosheid, verlengt hij die periode nu een laatste keer tot 30/04/2019. 

Door de erkenning kunnen de betrokken arbeiders en bedienden uitkeringen ontvangen voor tijdelijke werkloosheid. Daarvoor dient de werkgever een dossier in waarin hij de overmacht aantoont en aantoont dat aangepast werk onmogelijk is. De aanvragen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht werden in eerste instantie toegestaan tot 31/12/2018, die periode is nu voor de derde maar wel de laatste keer verlengd tot 30/04/2019.

Op de ledenwebsite leest u meer informatie over de procedure, de sectoraal verplichte aanvullende vergoeding en het overleg.