pulp n choc
04.07.2025 Food.be Snack

Van reststroom tot praline: Vandenbulcke maakt chocolade circulair

Chocolade opnieuw uitvinden? Chocolatier Vandenbulcke doet het met reststromen van cacaovruchten. Met Pulp ’n Choc Fruity Mix maakt het een praline van het witte vruchtvlees rond de cacaoboon: de pulp die normaal op het veld blijft liggen. Die krijgt hier een tweede leven als frisse fruitvulling. Goed voor de smaak en voor het inkomen van cacaoboeren, die er een premie voor ontvangen.

Pulp non-Fiction: valorisatie op z’n best

Bij de oogst blijft tot 70% van de cacaovrucht onbenut. Vandenbulcke kiest er net voor om die reststromen te valoriseren als basis voor drie fruitige vullingen: aardbei, citroen en sinaasappel. Zo draagt het bij aan een doelstelling van Fevia’s duurzaamheidsroadmap: 30% minder voedselverlies in de keten tegen 2030. 

Chocolade met impact

Voor deze combinatie van circulair denken, eerlijke handel en innovatieve smaken kreeg Pulp ’n Choc zilver op de internationale ISM-beurs in Keulen. Uit meer dan 100 inzendingen werd hun praline bekroond voor haar innovatieve karakter. Het is niet de eerste keer: met de gelijkaardige Cabosse-praline won Vandenbulcke eerder al goud.

Pulp n shoc

Als actief lid van Beyond Chocolate bouwt het bedrijf mee aan een duurzame chocoladeketen, met als doel: tegen 2030 een leefbaar inkomen voor 200.000 cacaoboeren wereldwijd. Vandaag is al 94% van de chocolade die Belgische ondertekenaars verkopen gecertificeerd of gedekt door een bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma. 

Tot slot is de verpakking van de Pulp ’n Choc Fruity Mix volledig recycleerbaar: plastic werd vervangen door duurzaam papier. Met innovaties zoals Pulp ’n Choc toont Vandenbulcke dat Belgische chocolade niet alleen van topkwaliteit is, maar ook een rol kan spelen in het verduurzamen van de wereldwijde voedingsketen. 

Van boon tot beleving

Duurzaam produceren begint bij transparantie. Wie het productieproces zelf wil ontdekken, kan terecht op The Chocolate Trail in Kortrijk. Deze gloednieuwe, interactieve chocoladewandeling – de eerste in België met focus op duurzaamheid – toont het traject van boon tot praline. Bezoekers leren hoe Vandenbulcke werkt met reststromen, fairtradegrondstoffen en recycleerbare verpakkingen.