What’s Cooking? zet in op circulair watergebruik

29.04.2024

Voeding produceren met minder water? Het kan! Op 22 maart, Wereldwaterdag, huldigde What’s Cooking? haar gloednieuwe waterhergebruikinstallatie in te Wommelgem. De installatie is goed voor de helft minder afvalwater en de helft minder grondwatergebruik. Op jaarbasis komt dat neer op meer dan 100.000 m3 waterbesparing… ofwel het watergebruik van 1600 huishoudens.

100.000 m3 waterbesparing op jaarbasis

 

De toegevoegde waarde van zo’n zuiveringsinstallatie is niet min. Art Picavet, Plant Manager Wommelgem, legt uit: “We zijn vanaf nu in staat om het afvalwater uit het productieproces om te zetten in drinkwater. Ondanks de drinkwaterkwaliteit die behaald wordt met de nieuwe installatie, gebruiken we het water voorlopig enkel voor de reiniging van onze machines. Kortom, minder grondwater en meer eigen, gezuiverd afvalwater om te reinigen.” 

De innovatieve installatie in Wommelgem is goed voor de helft minder afvalwater en de helft minder grondwatergebruik. Op jaarbasis komt dat neer op meer dan 100.000 m3 waterbesparing… of het equivalent van de totaalconsumptie van 1600 huishoudens.

Vergroening van voeding

Een jaar geleden veranderde het bedrijf van koers: voortaan is duurzaamheid troef in de bedrijfsstrategie. De installatie kadert in een van haar doelstellingen, namelijk ‘de watervoetafdruk per kilo verkocht product met 30% reduceren tegen 2030’.

“Dankzij onze nieuwe waterhergebruikinstallatie halveren we zowel ons afvalwater als het water dat we oppompen voor gebruik bij de productie,” stelt Lore Muylle, Group Sustainability Manager. Met de toenemende droogtestress ondersteunt What’s Cooking? de natuur en de grondwaterspiegel zo waar ze kan.

Een voedingsbedrijf heeft water nodig om voeding te maken én om de productie-installaties te reinigen. Lore Muylle: “De normen op het vlak van waterbeheer liggen in ons productieproces heel hoog. Daarom monitoren we voortdurend het waterverbruik om het zo efficiënt mogelijk te organiseren.” 

Naast de inhuldiging van de waterhergebruikinstallatie, lopen er nog onderzoeksprojecten naar waterhergebruik en -zuivering binnen de What’s Cooking? Group. De groep engageert zich om de impact van haar productie op het milieu te verminderen. Ze ondertekende onlangs dan ook de Science Based Targets Initiative (SBTI). Tegen 2030 stelt het bedrijf zichzelf strikte doelen qua CO2-reductie.

Ontdek meer over onze gerelateerde thema's: 
Milieu en energie
Meer bite-size nieuwtjes van onze bedrijven: 
food.be snacks