Zal ik nog membraanfilters kunnen gebruiken wanneer bisfenol A verboden wordt?

12.09.2023

Bisfenol A wordt gebruikt voor vele toepassingen binnen en buiten de voedingsindustrie. Een van deze toepassingen is de productie van polysulfon. Deze stof wordt gebruikt voor het maken van membraanfilters. Indien BPA/polysulfon verboden wordt zal dit een zeer grote invloed hebben op veel processen in de voedingsindustrie. Lees snel het artikel en wees op de hoogte. 

Aankomend verbod van BPA in voedselcontactmaterialen

Naar aanleiding van het dit jaar verschenen EFSA rapport over bisfenol A, werkt de commissie aan een verbod op het intentioneel gebruik van bisfenol A in voedselcontactmaterialen. Meer informatie over het aankomende verbod van bisfenol A vind je terug in ons vorig artikel

Het gebruik van membraanfilters in de voedingsindustrie

Door het gebruik van membraanfilters kunnen componenten in levensmiddelen van elkaar gescheiden worden op basis van hun molecuulgrootte. Membraanfilters worden daarom in verschillende processen in de voedingsindustrie gebruikt, zoals voor:

  • De productie van drinkwater en gezuiverd water.
  • De productie van verschillende grondstoffen en levensmiddelen, waaronder de productie van suikersiroop, sappen en verschillende zuivelproducten.
  • Het verwijderen van contaminanten uit levensmiddelen, waaronder de verwijdering van micro-organismen en DNA. 
    Belang van BPA voor membraanfiltratie.

Belang van BPA voor membraanfiltratie 

FoodDrinkEurope heeft Fevia op de hoogte gesteld van het gebruik van bisfenol A voor het maken van membraanfilters. Bisfenol A wordt gebruikt voor de productie van polysulfon, een stof die gebruikt wordt in membraanfilters. Polysulfon heeft een goede thermische stabiliteit, is zeer sterk en heeft een goede resistentie tegen degradatie. Op dit moment zijn er geen alternatieven beschikbaar voor polysulfon met dezelfde mechanische sterkte en chemische resistentie. 

In bijlage geven we de informatie die FDE met Fevia deelde over het gebruik van polysulfon in membraanfilters.