Zonnepark Westvlees zorgt voor stroom, water… en schaduw

06.10.2020

Westvlees, één van de grootste Europese spelers in de verwerking van varkensvlees, investeerde onlangs in een opmerkelijke innovatie, die zowel zorgt voor een duurzamere productie als voor tevreden medewerkers. Het bedrijf installeerde op haar bedrijfsparking innovatieve zonnepanelen die water opvangen en waaronder bijna driehonderd wagens groene stroom en schaduw vinden.

Tweezijdige zonnepanelen

In samenwerking met Menapy en IZEN bouwde Westvlees aan een intelligente wagenpark installatie, uitgerust met tweezijdige zonnepanelen. Die vangen zowel zonlicht (bovenaan) als omgevingslicht (onderaan) op. Met die investering bespaart Westvlees bijna 1 GWh aan zonnestroom per jaar, wat het equivalent is van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van zo’n 300 gezinnen. Zo kan Westvlees groene stroom afnemen voor haar koelinginstallaties.

Stroom en schaduw voor bijna 300 wagens

Ook de medewerkers van Westvlees genieten van de voordelen van de zonnepanelen aangezien zij na het werk hun wagen in de schaduw terugvinden. Op de parking kunnen de medewerkers die het willen hun elektrische wagen binnenkort ook opladen. Vandaag genieten al bijna 300 wagens zo van de schaduw en stroom onder het zonnepanelenpark van Westvlees. 

Water hergebruiken

Maar daar stopt het niet. Westvlees vangt ook hemelwater van de daken van het zonnepark op, die ze zuivert om ze daarna in te zetten in de bedrijfsvoering. Bij overvloed sijpelt het resterende water in de grond. Westvlees zet al jarenlang in op de verduurzaming van het energie - en waterverbruik, en deze installatie past dan ook perfect binnen de bedrijfsfilosofie.

Heeft jouw voedingsbedrijf ook iets te delen?
Ontdek hier wat onze 3 nieuwe content formats voor jou kunnen betekenen