Online opleiding “Brexit & Douane voor de voedingsindustrie”

Wat

Fevia ontwikkelde in samenwerking met Deloitte een online opleiding rond de verschillende douane- en gezondheidsaspecten, die komen kijken bij het handel drijven met een land buiten de Europese Eengemaakte Markt en Douane Unie. Deze vorming is dus relevant voor je handel met derde landen in het algemeen, maar momenteel dus met name voor je handel met het VK.

Het gaat om een online opleiding, die bestaat uit 14 modules, waarin de volgende thema’s aan bod komen:

 1. Werking van de douane
 2. De Europese Unie
 3. Verschil tussen Unie en niet-Uniegoederen
 4. Brexit
 5. Diverse procedures
 6. Douanegebied, btw-gebied en accijnsgebied
 7. De belangrijkste vakken op een aangifte
 8. Classificatie
 9. Oorsprong
 10. Het EORI-nummer
 11. Incoterms
 12. Statistische waarde bij uitvoer
 13. Douanewaarde bij invoer
 14. Maatstaf van heffing inzake btw

Ter afsluiting is er een module met export cases en een module met import cases, waarmee de cursist aan het einde van het traject alle opgedane kennis kan aftoetsen en bestendigen.

In elke module wordt er theorie gegeven, die je aan de hand van oefeningen praktisch toepast. Op deze manier krijg je de materie in de praktijk onder de knie. Je moet geslaagd zijn voor elke module, vooraleer je naar de volgende module kan. Je legt het traject op eigen tempo af en zal na het doorlopen van de opleiding een duidelijk inzicht hebben in de verschillende douaneformaliteiten en procedures.

Indien je de volledige opleiding doorlopen hebt en 70% of meer scoort, ontvangt je een certificaat waarmee je kan aantonen dat jouw basiskennis rond douaneformaliteiten en procedures op peil is.

De opleiding is op maat van de voedingsindustrie: de praktijkvoorbeelden en oefeningen zijn toegespitst op onze sector.

De opleiding wordt aangeboden op het leerplatform van Deloitte. Naast de opleiding publiceert Deloitte op het platform ook gratis nieuwsberichten en webinars, die interessant kunnen zijn voor jou.

Demovideo

Bekijk deze demovideo om te weten waaraan je je mag verwachten.

Voor wie

Deze opleiding is bedoeld voor wie zich wil verdiepen in de verschillende douane- en gezondheidsformaliteiten die komen kijken bij handel drijven met partners uit derde landen in het algemeen en met het VK in het bijzonder. De opleiding is niet alleen geschikt voor werknemers die betrokken zijn in het operationeel beheer van de goederenstroom, maar ook voor customer service, inkopers, verkopers en directieleden die baat hebben bij een basiskennis van douaneprocedures, ook in het geval douanezaken zijn uitbesteed aan een externe partij.

Enige voorkennis is niet nodig. Dit maakt het programma bij uitstek toegankelijk voor gebruikers die nieuw zijn in het vakgebied. Het traject is eveneens interessant voor zij die al over de nodige ervaring in de materie beschikken maar hun kennis willen opfrissen of verdiepen, of een certificatie wensen te behalen.

Wanneer

De opleiding zal beschikbaar zijn tot eind 2021. Je kan er dus aan beginnen wanneer je wil. 

Je account op het leerplatform is geldig voor 1 jaar vanaf activatie. Dat betekent dat je een jaar tijd hebt om de volledige cursus te doorlopen, maar ook dat je ook na beëindiging het lesmateriaal kan blijven raadplegen, wanneer je iets opnieuw wil opzoeken of de materie wil herhalen.

De doorlooptijd is afhankelijk van de voorkennis van de cursist. Zit je al even in de praktijk, dan zal het wat vlotter gaan dan bij iemand die net gestart is. Reken op gemiddeld 32 uur om het hele leertraject te doorlopen.

Prijs

Dankzij ons partnerschap met Deloitte en Alimento kunnen we deze opleiding aan een scherpe prijs aanbieden:

 • Fevia leden: 380 euro
 • Niet-leden: 480 euro

Bovendien krijgen bedrijven die deel uitmaken van de Paritaire Comités 118 en 220 na betaling van de factuur een tegemoetkoming van Alimento van 100 euro.

Inschrijven

De inschrijvingen en facturatie gebeuren via Alimento. Alimento bezorgt je de inloggegevens voor het leerplatform van Deloitte, en dan ben je vertrokken!

Klik hier om je in te schrijven

Vragen

Fevia: Tine Vandervelden, tvdv@fevia.be, 0478/267472

Alimento: Vera Viaene, vera.viaene@alimento.be , 0474/550119