Pilootproject voor hernieuwbare bronnen met aardappelzetmeel en PLA-gebaseerd materiaal

06.06.2019

Mars streeft naar  het ontwerpen van verpakkingen die 100% recycleerbaar, herbruikbaar of composteerbaar zijn tegen 2025. Dit geldt zowel voor alle engagementen die zijn vastgelegd in de Ellen Mac Arthur Foundation’s New Plastics Economy global commitment.

Concreet betekent dit dat Mars de focus legt op 4 belangrijke materiaal- en ontwerptransities rond verpakkingen:

  • verwijderen van alle problematische materialen,
  • evaluatie en testen van alternatieve materialen, inclusief de transitie van plastiek naar papier voor kleine, single-use verpakkingen, gebruik van bio-based film of de omschakeling van single-use naar verpakkingsmodellen voor hergebruik,
  • omschakeling van meerlagige materialen in flexibele verpakking die recycleerbaarheid moeilijk maken naar éénlagige materialen,
  • het verminderen van gewicht van verpakking en gebruik van verpakking in het algemeen.

Mars boekte reeds vooruitgang t.o.v. het bovenstaande engagement: 90% van alle verpakkingen wereldwijd, per gewicht, zijn nu reeds recycleerbaar.  

Hoewel bij Mars de primaire verpakking maar 10% van de totale verpakkingen in gewicht vertegenwoordigt, blijkt het een uitdaging om de recycleerbaarheid van deze verpakkingen te verbeteren aangezien de nieuwere, lichtgewicht, flexibele en meerlagige materialen moeilijk te verzamelen zijn, momenteel weinig markt-restwaarde hebben en in vele gevallen niet compatibel zijn met de bestaande recyclage-infrastructuur. Mars erkent evenwel de hoogdringende noodzaak om dit aan te pakken, ook al omdat het net deze verpakkingen zijn waar de consument mee wordt geconfronteerd. Mars verkent en test verschillende opties om primaire single-use plastiekverpakking te vervangen.

Binnen Mars werd een pilootproject opgezet met het gebruik van aardappelzetmeel en PLA-gebaseerd materiaal van hernieuwbare bronnen. De technologie is nog in ontwikkeling en de huidige beschikbare materialen worstelen nog met functionele, end-of-life en economische uitdagingen. Maar de kennis en inzichten van dit pilootproject kunnen nu worden toegepast op toekomstige projecten rond hernieuwbare en afbreekbare materialen.