Export

Export groeit

De uitvoer van voeding en dranken bedroeg in 2016 naar 24,4 miljard euro. De import van deze producten vertegenwoordigde een waarde van 20,7 miljard euro, waardoor er voor voeding en dranken een handelsbalansoverschot was van ongeveer 3,7 miljard euro. In 2016 nam de uitvoer van voeding en dranken toe met 4,3%. Ten opzichte van 2012 nam de uitvoer van voeding en dranken toe met 10,6%, terwijl de uitvoer van alle goederen samen slechts een exportgroei van 6,6% lieten optekenen.

Figuur: evolutie van de export, import en handelsbalans van de Belgische voedingsindustrie (2006-2016)

 

Protectionisme

Nieuwe handelsbarrières en “gastronationalisme” zijn een bedreiging voor de voedingsindustrie. De Brexit en de daling van het pond laat de export (in waarde) naar het VK met 1,7% dalen. De verplichte Country of Origin Labeling in Frankrijk doet de export van zuivelproducten (in volume) met 17,1% dalen in de 2de semester van 2016.

Figuur: handelsbarrières vernietigen welvaart

 

Verdeling naar product

De Belgische voedingsindustrie exporteert een brede waaier aan producten: zowel de “typisch Belgische” succesnummers als bieren en chocolade als heel wat minder bekende “hidden champions”. Vlees spant de kroon als meest geëxporteerde product uit ons land.  Daarna volgen bereidingen van groenten en fruit (vooral diepvriesaardappelproducten), zuivelproducten, bereidingen van graan (voornamelijk koekjes) en dranken (voornamelijk bieren).