Food At Work Days verbinden studenten met bedrijven

14.03.2019

De Belgische voedingsindustrie lanceert dit jaar de tweede editie van ‘Food at Work Days’, een reeks initiatieven en evenementen over heel België, waarmee we jongeren warm maken om te kiezen voor een carrière in de voedingsindustrie. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, die het initatief samen met Alimento creëerde, ondersteunt hiermee voedingsbedrijven met de zoektocht naar talenten. Voor studenten is dit het moment bij uitstek om de talrijke jobopportuniteiten te ontdekken in de sector. Cécile Beauve en Hilde Wynen, adviseurs bij Alimento, coördineren het project in Wallonië en Vlaanderen. Ze kondigen het volledige jaarprogramma aan en onthullen de sleutel tot succes van dit mooie initiatief.

Dag Hilde en Cécile. Zien jullie bepaalde tendensen bij studenten en werkzoekenden?

Hilde: wanneer studenten onze sector ontdekken, zijn ze enthousiast en onder de indruk. Zodra ze onze bedrijven éénmaal hebben ontdekt, maakt dat het onderling contact meteen heel hecht en worden er snel samenwerkingsmogelijkheden besproken. En zo krijgen studenten een voorsmaak van wat van de sector hen na hun studies te bieden heeft. Opvallend is dat ze tijdens bedrijfsbezoeken regelmatig vragen stellen over duurzaamheid, duidelijk een hot topic.  

Cécile: de uitdaging in Wallonië is om het onderwijs beter af te stemmen op de arbeidsmarkt. Het valt me op dat studenten niet zozeer bekend zijn met het economisch landschap van Wallonië, noch de industriële sectoren en hun bijdrage tot de economie. Wat de werkzoekenden betreft: door het economisch herstel is het vissen in een lege vijver. Er moet een gedragsverandering komen, en het belang van opleidingen voor het verwerven van de nodige, technische competenties dringt zich dan ook op.

Welke jobs trekken het meeste aan?

Cécile: jobs in innovatie en R&D. Beroep doen op je creativiteit, het ontwikkelen en testen vinden jongeren duidelijk leuk. Daarnaast werken mensen ook gewoon graag voor bepaalde producenten of merken van voeding en dranken. De magie van voeding doet hier duidelijk z’n werk. En dat is logisch, want we eten dagelijks kwalitatieve, evenwichtige producten die hier bij ons worden geproduceerd. Voedingsbedrijven zetten dagelijks in op duurzame ontwikkeling, wat een grote troef is die jongeren aantrekt. Jongeren zijn zich daarentegen niet bewust van de technologische ontwikkelingen bij voedingsbedrijven, wat hen ook kan aantrekken tot onze sector.

Hilde: dat kan ik enkel beamen! Onbekend is onbemind. De aspecten die Cécile zonet aanhaalde, moeten we beter uitspelen bij jongeren. Voedingsbedrijven hebben vandaag meer dan ooit nood aan technische talenten voor het beheren van hun geautomatiseerde productielijnen.

Is het vinden van technische profielen een uitdaging voor de sector?

Hilde: dat is zelfs dé grootste uitdaging. Onze bedrijven zoeken continu naar geschikte, technische talenten. De sector organiseert veel initiatieven zodat jongeren in aanraking komen met de sector en zo de vele jobopportuniteiten ontdekken. De Food At Work Days bieden een antwoord op deze uitdaging.

Welke initiatieven liggen aan de basis van deze geslaagde editie van de Food At Work Days?

Hilde: het event dat met de meeste aandacht loopt? Dat is ongetwijfeld de prijsuitreiking van de innovatiewedstrijd ‘Food At Work Students Awards’! Studententeams moeten innovatieve en duurzame voedingsproducten ontwikkelen en creëren hiermee de voeding van morgen.

Dit jaar gaat de prijsuitreiking door op 24 april in Brussel, tijdens een groot netwerkevent dat het bedrijfsleven verbindt met het onderwijs. Je kan er proeven van de innovatieve en heerlijke producten van de jongerenteams, en zelfs stemmen op jouw favoriet. Dit jaar linken we de uitreiking met Food Forward, een gloednieuw event met een extra dimensie. Je kan deelnemen aan interactieve seminaries over de nieuwste, innovatietrends georganiseerd door onze partners Flanders’ FOOD en Wagralim. En ook doorheen het jaar organiseren we een breed scala aan activiteiten over heel België!

Cécile : het jaarprogramma is inderdaad goed gevuld. De ‘Students Meet CEO’ bedrijfsbezoeken vinden plaats in Wallonië en Vlaanderen, waar jongeren zich onderdompelen in de productiesites van voedingsbedrijven en in dialoog gaan met gepassioneerde medewerkers. Verder staan er op het programma infosessies en ‘try-outs’ voor het beoefenen van een functie. Met dergelijke bedrijfsprojecten en stages maken we jongeren warm voor een carrière in de sector. De voedingsbeurs “Des métiers pours tous les goûts” is een Waals proefproject om jongeren uit de eerste graad in het secundair onderwijs te sensibiliseren over de voedingsindustrie.

Hilde: als extraatje organiseren we in Vlaanderen de ‘Food At Work Live’ evenementen voor leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs, bestaande uit verschillende workshops en interactieve demo’s.

Van een goed gevuld programma gesproken! Wat heb je nog meer nodig om jongeren te overtuigen?

Hilde: de voedingsindustrie is de grootste industriële werkgever van het land. De sector groeit en biedt werkzekerheid. We bieden vaak een job aan dichtbij huis met talrijke opportuniteiten in een innovatieve, hypermoderne en vooral lekkere omgeving! Onze sector is divers en bestaat uit vele grote ondernemingen, maar ook veel kmo’s. Sommige jongeren kiezen liever voor een intieme en familiale werkomgeving met een kleine organisatiestructuur. Anderen geven dan weer de voorkeur aan grote, internationale bedrijven. Je ziet maar: er is voor ieder wat wils!

Hilde Wynen, Alimento:
"We bieden vaak een job aan dichtbij huis met talrijke opportuniteiten in een innovatieve, hypermoderne en vooral lekkere omgeving!"

Cécile: opleiden en continu groeien: dat zijn de sleutelwoorden die een job in de voedingsindustrie het beste omschrijven. Voedingsbedrijven investeren enorm in opleidingen voor hun personeel. En laat dat net de reden zijn waarom een carrière in de voedingsindustrie zo uitdagend is: je kan inzetten op persoonlijke groei en je sterktes verder uitbouwen. Iemand van de kwaliteitsafdeling die een paar jaar later werkt bij de productie- of R&D-afdeling bijvoorbeeld. Werken voor de voedingssector wordt snel een passie.

Cécile Beauve, Alimento :
"Iemand van de kwaliteitsafdeling die een paar jaar later werkt bij de productie- of R&D-afdeling bijvoorbeeld. Werken voor de voedingssector wordt snel een passie."

Bedankt, Hilde en Cécile. We sluiten het interview af met een leuke anekdote.

Cécile: studenten staan ervan versteld dat aan de productie van voeding zoveel technologie en techniek te pas komt, maar waar traditionele recepten en werkwijzen toch nog gebruikt worden. 

Hilde: ik ontmoette ooit eens een jonge werknemer die net was afgestudeerd als industrieel ingenieur biochemie. Hij vertelde dat hij na een aangenaam gesprek met de directeur van een voedingsbedrijf besliste om bij hem te komen werken en daarom ook verhuisde van West-Vlaanderen naar de Brabantse Kempen. Studenten vertellen dat ze vaak onder de indruk zijn van de leuke werksfeer en de vele voordelen die voedingsbedrijven te bieden hebben. We krijgen steeds positieve reacties op onze initiatieven, wat veelbelovend is voor de toekomst!

Het volledige programma van de Food At Work Days vind je hier