Goed eten en voldoende bewegen: Fonds voor Voeding en Welzijn steunt 12 diverse projecten

03.06.2021

Een zelfgemaakt kookboek met evenwichtige recepten, een bewegingsparcours, een moestuin om fruit en groenten te oogsten en te koken, een heel schooljaar in het teken van gezondheid... Er is geen gebrek aan initiatieven om kinderen en jongeren aan te moedigen om voor een gezonde levensstijl te kiezen. Twaalf nieuwe projecten die daaraan werken, krijgen voor bijna 51.000 euro steun uit het Fonds voor Voeding en Welzijn van Fevia, de Belgische Federatie van de voedingsindustrie, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Een gezonde levensstijl is gebaseerd op goede eet- en beweeggewoonten. Om het aankweken daarvan vanaf jonge leeftijd aan te moedigen, richtte Fevia, de Belgische federatie van de voedingsindustrie, in 2015 bij de Koning Boudewijnstichting het Fonds Voeding en Welzijn op. Elk jaar steunt het Fonds projecten die kinderen en jongeren een duwtje in de goede richting geven en die een duurzame gedragsverandering tot stand willen brengen. Deze steun is des te actueler en relevanter omdat de maatregelen ter bestrijding van COVID-19 niet altijd hebben geleid tot voldoende beweging of een evenwichtige voeding.

12 nieuwe projecten

Het Fonds voor Voeding en Welzijn heeft 50.919 euro toegekend aan 12 diverse projecten (zes Nederlandstalige en zes Franstalige) die een evenwichtige voeding combineren met lichaamsbeweging. Dit brengt het aantal initiatieven dat sinds de oprichting door het Fonds is gesteund op een 175, voor een totaalbedrag van ongeveer 800.000 euro.

“De projecten die we via het Fonds voor Voeding en Welzijn steunen, leren jongeren en hun gezinnen om te kiezen voor een evenwichtige levensstijl, terwijl ze plezier hebben en in beweging komen. Onze bedrijven zorgen via innovatie al voor een verbeterde productsamenstelling, een brede waaier aan alternatieven, kleinere porties en de nodige informatie om de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken. Maar daarnaast vinden we het ook belangrijk om lokale initiatieven te steunen die jongeren stimuleren om te kiezen voor een gezonde levensstijl", zegt Bart Buysse, CEO van Fevia.

Dit zijn de zes Nederlandstalige projecten die werden geselecteerd:

  • In Sint-Michiels (Brugge) legt de vereniging ASSjeblief een bewegingsparcours met onder andere outdoor fitnesstoestellen aan voor jongeren met autisme. Hierdoor verhoogt hun welbevinden en hun fysieke conditie.
  • In het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent wordt ingezet op voeding als belangrijke factor in het herstel. De kinderen leren onder meer te kiezen voor fruit en water, koken met gezonde ingrediënten en maken een receptenboekje.
  • Het jeugdcentrum D’Broej in Molenbeek merkt dat bewegen en gevarieerd eten tijdens de coronacrisis nog achteruit zijn gegaan. Tijd voor actie, met onder andere kookworkshops, een trekking en een door de jongeren gemaakte film over gezonde voeding.
  • Met ‘gezondheid’ als jaarthema voor 2021-2022 zet de school BSGO! De Nieuwe Arend in Aalst bij alles de gezondheidsbril op: rekenen, lezen, knutselen en natuurlijk ook sporten. Elke middag zal er gesport worden, en kers op de taart is de gezondheidsweek.
  • Terwijl de moeders beweeglessen volgen bij vzw De Sloep voor kwetsbare gezinnen in Gent, krijgen ook de kinderen voortaan wekelijks beweegactiviteiten, onder meer met initiaties van sportclubs.
  • En ook bij het voetbalproject met een sociaal doel City Pirates in de Antwerpse wijk Luchtbal zagen ze dat jongeren er tijdens de coronapandemie niet gezonder op werden. De jongeren willen er hun eigen moestuin creëren, om dan met de oogst samen te koken en te eten met de buurtbewoners.

In het bijgevoegde document vindt u een korte presentatie van alle gesteunde projecten en hun contactgegevens. Aarzel niet om contact met hen op te nemen voor meer informatie.

Het Fonds voor Voeding en Welzijn zal in november 2021 een nieuwe oproep tot het indienen van projecten publiceren.