Wie zoekt, die vindt: een energie-initiatief op maat van elk voedingsbedrijf

15.04.2024

Laten we met de deur in huis vallen: de groene transitie is here to stay. Hoog tijd dus om jouw voedingsbedrijf voor te bereiden op zowel bestaande als komende wetgeving, want stilstaan betekent in dit geval verdwijnen. Daarom plaatsen we alle energie-initiatieven van Fevia Vlaanderen voor haar leden nog eens op een rijtje. Zo kan jouw bedrijf stap voor stap, op eigen tempo, futureproof worden. Beweeg je mee? 

Over de energie-initiatieven 

Fevia Vlaanderen werkt samen met partners zoals Flanders’ FOOD om Vlaamse voedingsbedrijven te begeleiden bij hun groene transitie. Die initiatieven organiseren we onder andere met steun van VLAIO en VEKA. Onderstaande initiatieven focussen zich op scope 1 (alles wat je verbrandt of verbruikt op de site zelf, de directe emissies) en scope 2 (alle energie die je indirect verbruikt, zoals elektriciteit). Uiteraard vergeten we ook scope 3 niet (alle emissies doorheen je hele toeleveringsketen), meer info hierover in deze reeks

Voor elk wat wils 

Elk Vlaams voedingsbedrijf, groot of klein, kan op eigen niveau aansluiten bij de bestaande initiatieven en blijven groeien. Aangezien elk bedrijf een eigen weg aflegt, bieden we verschillende opties aan. Of je nu in de startblokken staat of al goed op weg bent richting klimaatneutraliteit, er is voor elk wat wils.   

Als we één gouden raad mogen geven, dan is het deze: begin er vandaag nog aan. Veel voedingsbedrijven lopen vast op een gebrek aan tijd of kennis. Maar het globale kader is een blijver: tegen 2050 wordt er gemikt op CO2-neutraliteit. Naast wetgeving, zal ook de consument steeds meer rekening houden met jouw positie in het veld. Dit zal jouw imago en omzet positief of negatief beïnvloeden. 

Kortom, jouw bedrijf heeft niets te verliezen, dus grijp deze mooie kans aan om je te begeleiden naar een groenere toekomst. Voor slechts enkele uren van jouw tijd, krijg je een flinke besparing, nuttige ideeën of inzichten in de plaats. Ontdek hieronder welk initiatief best bij jouw noden aansluit. 

Jouw bedrijf staat in de startblokken? 

Welkom bij de sectorfederatie-overeenkomst (SFO), de opvolger van de mini-EBO. Sinds april 2023 moeten ook de kleinere bedrijven aan wettelijke energieverplichtingen voldoen. De SFO werkt op drie niveaus, en doet dat in samenwerking met energieadviesbureau Denercon. Het resultaat is een gelaagde begeleiding voor startende voedingsbedrijven, gebaseerd op je verbruik:     

Ben je een starter met een kleiner verbruik?  

Dan heten wij je graag welkom in de mini-EBO 2.0. Je mag je verwachten aan laagdrempelige aanpassingen die al een merkbaar verschil maken. Denk: ledlampen, leidingen isoleren … De meeste kmo’s weten wel dat deze alternatieven bestaan, maar beschikken niet altijd over de tijd, kennis of personeel om de koe bij de horens te vatten.  

Ben je een starter met gemiddeld verbruik?  

Dan helpt Denercon jou bij het implementeren van ‘no regret-maatregelen’, maatregelen die altijd rendabel zijn maar vaak niet genomen worden door een gebrek aan tijd of kennis. Onder deze categorie vallen isolatie, perslucht, lekcontrole … 

Ben je een starter én een grote verbruiker? 

Dan laat je eerst een verplichte energie-audit uitvoeren. Nadien helpt Denercon jou alle energiebesparende maatregelen te implementeren, wat een welkome steun is voor jouw bedrijf. 

Jouw bedrijf is al opgewarmd? 

Jij bent al goed op weg, maar hebt nog een hele tocht voor de boeg? Dan is het Rethink Energy 4 Food project wel iets voor jou. Dit project bieden we aan met de steun van VLAIO en in samenwerking met Flanders’ FOOD (speerpuntcluster voeding) en Flux50 (speerpuntcluster energiebedrijven). Het is een match als je graag nieuwe, veelbelovende technologieën uittest in de praktijk. Er lopen 4 onderzoekstrajecten: rond elektrische ovens, warmtepompen, duurzame koeling en flexibele energie. Na 4 jaar moeten deze toepassingen de weg vinden naar het grotere publiek.  

Ga jij liever aan de slag met gekende succesformules? Dan kan je aansluiten bij het project ‘Vergroening van energiedragers’ van Flanders’ FOOD, een initiatief van het Industriepartnerschap. Je laat jouw productieproces en fabriek onderzoeken door een energiedeskundige. Samen gaan jullie enkele dagen aan de slag om te eindigen met een groener businessplan. Dit project is momenteel nog niet opgestart. 

Wil jouw bedrijf graag deelnemen aan bovenstaande initiatieven? Neem dan contact op met onze collega Tom Quintelier, hij helpt je graag op weg.

Jouw bedrijf is al goed op weg? 

Proficiat, jij bent al goed op weg! De wereld staat niet stil, en jouw bedrijf evenmin. Voor de koplopers organiseren we het lerend netwerk ‘energie’, met de steun van VLAIO via het Industriepartnerschap. Dat loopt ondertussen al vier jaar, met even veel sessies per jaar.  

Het lerend netwerk bestaat momenteel uit 12 voedingsbedrijven die klaar zijn voor hun ‘next step’. Heel concreet gaan ze aan de slag met hun eigen ideeën en voorstellen rond specifieke thema’s. Ze duiken de diepte in: thermische buffering, CO2-besparing via Artificiële intelligentie, elektrificatie, warmtekrachtkoppelingen, warmtepompentechnologie en nog veel meer. 

Q&A: de voornaamste obstakels onder de loep 

Geen tijd?  

Al deze initiatieven bestaan om onze voedingsbedrijven te ontlasten. Toch is er vaak de vrees dat de productie zal stilvallen, maar dat is in de praktijk niet het geval. Je moet er ook tijd voor maken: door slechts enkele uren te ‘investeren’, krijg je er heel wat inzichten en nuttige tips voor in de plaats. Eenvoudige maatregelen kosten weinig tijd en moeite, en dat bieden wij aan met bovenstaande initiatieven. 

Te moeilijk?  

Niet alles is hyperingrijpend. We stellen ook kleine en eenvoudige maatregelen voor, op maat van elk individueel bedrijf. We willen stap voor stap elk bedrijf meenemen op weg naar een duurzamere toekomst. Idealiter starten de bedrijven bij niveau 1, de SFO, en vervolgen ze hun route langs de projecten en het lerend netwerk. 

Zie je het bos door de bomen niet meer? 

Je weet niet goed waar te beginnen? Doe dan een beroep op de vergroeningstrajecten: experten staan je 5 dagen lang met raad en daad bij. Zij helpen je verder een businessplan opstellen. Als bedrijf begin je best eerst met energiebesparing en evolueer je daarna verder met energievergroening. Door de vele to do’s op te splitsen in kleinere stapjes, geraak je er uiteindelijk ook. En route!