03.10.2023

Webinar - Duurzaamheidsrapportage 2.0: is je bedrijf er klaar voor?

Events door Fevia

Er komen heel wat nieuwe niet-financiële of ESG-rapporteringsverplichtingen op de (grote) voedingsbedrijven af! Strengere Europese regels dwingen grote ondernemingen op korte termijn een versnelling hoger te schakelen in hun groene rapportering. Ook kleine ondernemingen doen er goed aan om er zich nu al voor te bereiden. Daarom biedt Fevia in oktober 2 webinars aan rond duurzaamheidsrapportering, aangepast aan jouw niveau: beginner of gevorderd. De verschillende sprekers en getuigenissen geven jou een beter inzicht in de ontwikkelingen en regelgeving van deze nieuwe rapportageverplichtingen. Schrijf je hieronder in!

Wat is de CSRD-richtlijn?

De CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) verplicht de grootste bedrijven in Europa om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Deze richtlijn staat centraal in de Europese Green Deal en moet zorgen voor meer transparante, uniforme en betere duurzaamheidsinformatie. 

De CSRD-richtlijn verplicht grote bedrijven om op transparante manier te rapporteren over hun impact, risico’s en opportuniteiten op/van ESG (environment, social, governance) factoren. Zo wil de Europese unie greenwashing tegengaan en investeerders oriënteren richting écht duurzame bedrijven.

Waarom moet ik me voorbereiden?

De CSRD-wetgeving legt op korte termijn heel wat nieuwe rapporteringsvereisten op aan bedrijven. Deze moeten duurzaamheidsinformatie in hun jaarverslag en bestuursverslagen opnemen. Stakeholders en leveranciers zullen bepaalde informatie moeten aanleveren. Duurzaamheidsrapportage is een lang proces maar wie zich nu goed informeert, kan zich er in alle rust op voorbereiden. Meer zelfs: rapportage vanuit een doordachte duurzaamheidsstrategie biedt alleen maar voordelen.

Praktische informatie

 • Wanneer? 
  • Webinar 1 voor beginners & kmo’s op dinsdag 3 oktober in de voormiddag
   Het ABC van ESG-rapportages: Wat zijn ESG-rapportages en duurzaamheidsverslagen, waarom zijn ze belangrijk en wat moeten bedrijven weten? 
   Programma 3 oktober: 9.30 tot 11.30
   09.35-09.40: Introductie Fevia
   09.40-09.50: MVO vlaanderen: “Hoe ondersteunt MVO Vlaanderen bedrijven bij duurzaamheid?”
   09.50-10.40: Sustenuto: “Het ABC over CSRD: wat is het, welke impact heeft het op mijn voedingsbedrijf, waarom moet ik er nu mee starten en de link met de Fevia duurzaamheidsroadmap.”
   10.40-11.00 :Greenomy: « Quels seront les outils à utiliser et Voluntary Sustainability Reporting Standard pour PME’s »
   11.00-11.15 : Service public de Wallonie « Présentation des outils en développement pour aider les entreprises en matière de CSRD »
   Q&A 
  • Webinar 2 voor gevorderden op donderdag 5 oktober in de voormiddag
   Ben ik goed bezig met mijn niet-financiële of ESG-rapportage?
   Programma 5 oktober 09.30 tot 12.00
   09.35-09.45: Introductie Fevia
   09.45-10.20: Mobius: De dubbele materialiteitsanalyse: hoe moet het nu?
   10.20-10.45: Deloitte: Wat is de rol van de auditor bij CSRD en hoe gebeurt het precies?
   10.55-11.15: Eubelius: “Ik maak deel uit van een (internationale)groep: wie moet er rapporteren?”
   11.15-11.40: What’s cooking: getuigenis over hoe zij de CSRD concreet toepassen en delen enkele tips and tricks.
   Q&A
 • Voor wie? Mensen die zich bezighouden met (niet)-financiële rapportering en duurzaamheid 
 • De webinars vinden online via Teams plaats en worden opgenomen. De opname zal achteraf ook beschikbaar zijn voor de deelnemers. Het gedetailleerd programma volgt later.
 • De webinars zijn gratis voor Fevia leden. De webinars gaan door in het Frans en in het Nederlands.

Schrijf je hieronder in en ontdek snel meer over niet-financiële rapportering.