Voedingsindustrie

“Small country. Great food.” De zin waarmee het merk food.be de kwaliteit, diversiteit en innovatie van Belgische voeding promoot geeft aan dat België het land van de voeding is. De voedingsindustrie is dan ook de onbetwiste sterkhouder binnen de Belgische industrie. Door haar groei neemt de voedingsindustrie een steeds groter aandeel van de omzet, tewerkstelling, uitvoer en investeringen voor haar rekening. De opeenstapeling van uitdagingen en taksen zet die groei echter onder druk. Fevia pleit er dan ook voor om samen de competitiviteit van onze voedingsbedrijven en hun medewerkers te versterken.

Omzet

In 2018 daalde de omzet van de Belgische voedingsindustrie licht

  • De voedingsindustrie is de grootste industriële sector van België (18,5% van de totale omzet)
  • Omzet op binnenlandse markt daalt met 5,3%
  • Grensaankopen van voeding en dranken stijgen met 4,7%

Investeringen

De investeringen in materieel vast activa dalen in 2018

  • Voedingsindustrie opnieuw grootste industriële investeerder
  • Zowel in de voedingsindustrie, als in de totale verwerkende industrie, nemen de investeringen af
  • Investeringen in verwerking van chocolade en confiserie nemen met 26% toe in 2018

Buitenlandse handel

De motor van de groei vertraagt

  • Handelsoverschot van € 5,5 miljard (+25% t.o.v. 2017)
  • 54% van de uitvoer gaat naar onze buurlanden, maar zeer beperkte groei
  • Verre export groeit spectaculair en is bijna goed voor 1/5de van de uitvoer (18%)

Verre uitvoer

Groeimotor in 2018

  • Export naar Verenigde Staten stijgt met 9%
  • Twee van de top 3 verre exportlanden liggen in Azië
  • Dranken, zuivel, chocoladeproducten en diepvriesaardappelproducten

 

Werkgelegenheid

Nog steeds dé industriële jobcreator in 2018

  • Voedingsindustrie zorgt voor kwart miljoen jobs
  • Voedingsindustrie is grootste industriële werkgever in België
  • 1 op de 5 jobs in de industrie is er één in de voedingsindustrie

Werkgevers

Een echte KMO-sector

  • 96% van de werkgevers stelt minder dan 100 werknemers te werk
  • 28% van het aantal werkgevers in de verwerkende industrie is actief in de voedingsindustrie
  • Schaalvergroting zet zich door

Toegevoegde waarde

De toegevoegde waarde gaat achteruit 

  • Ongeveer 15% van de toegevoegde waarde in de industrie komt van de voedingsindustrie
  • De toegevoegde waarde van de Belgische voedingsindustrie steeg op 4 jaar tijd met maar 2,7%
  • De rest van de verwerkende industrie doet het aanzienlijk beter (+11,1%)

Concurrentiekracht

De marges staan onder druk door lonen en elektriciteitsprijzen

  • Een werkuur kost 1/5de meer in België dan in de buurlanden
  • Beleidskeuzes maakten elektriciteitsfactuur voedingsbedrijven tot 420% duurder in 8 jaar
  • Netto operationele marges komen onder druk

Terugvloei naar de overheid

Meer jobs doen fiscale inkomsten stijgen

  • 521 miljoen euro bedrijfsvoorheffing
  • Winstbelasting stijgt met 1,2% in 2017
  • Op 5 jaar tijd stijgt de terugvloei naar de overheid met 9,5%

Opleidingen

Aantal opleidingen nemen toe

  • 18,7% van het aantal vacatures voor productieoperator voeding blijft langer dan 180 dagen openstaan
  • Meer inzetten op opleidingen op de werkvloer zoals duaal leren noodzakelijk
  • Recordaantal inschrijvingen voor opleidingen in 2018

Innovatie

Belgische bedrijven lopen voorop

  • Voedingsindustrie is met voorsprong koploper op het vlak van organisatie- en marketinginnovatie
  • Bijna 80% van innovatieve ondernemingen met producten ‘nieuw voor de markt’
  • Ondernemingen halen 18% van hun omzet uit nieuwe producten

Kerncijfers per sector

Van “klassiekers” zoals bier of chocolade tot “hidden champions” zoals diepvriesgroenten of vlees. Belgische voeding staat wereldwijd bekend voor haar kwaliteit, diversiteit en innovatie. Op deze pagina vindt u de belangrijkste kerncijfers per sector.