Voedingsindustrie
“Small country. Great food.” De zin waarmee het merk food.be de kwaliteit, diversiteit en innovatie van Belgische voeding promoot geeft aan dat België het land van de voeding is. De voedingsindustrie is dan ook de onbetwiste sterkhouder binnen de Belgische industrie. Door haar groei neemt de voedingsindustrie een steeds groter aandeel van de omzet, tewerkstelling, uitvoer en investeringen voor haar rekening. De opeenstapeling van uitdagingen en taksen zet die groei echter onder druk. Fevia pleit er dan ook voor om samen de competitiviteit van onze voedingsbedrijven en hun medewerkers te versterken.
Op zoek naar een product, merk of bedrijf uit de Belgische voedingsindustrie? Ontdek het op www.food.be
Omzet
Herstel na een moeilijk Covid jaar
De voedingsindustrie blijft de grootste industriële sector van België (20% van de totale omzet)
Alle sectoren kenden een positieve groei.
De omzet in volume groeide met 8%
Investeringen
Investeringen op het hoogste niveau
De voedingsindustrie blijft de grootste industriële investeerder
Zowel in de voedingsindustrie als in de volledige verwerkende industrie zijn de investeringen gestegen
De groente- en fruitverwerkende sector wordt de belangrijkste investeerder (391 miljoen euro)
Buitenlandse handel
De expor doet het goed
Handelsoverschot van 4,9 miljard euro (-2% t.o.v. 2020)
52% van de uitvoer gaat naar onze grote buurlanden (NL/FR/DE)
De uitvoer naar het VK is met 36% gestegen
Verre uitvoer
Sterker herstel dan in de EU
Export naar de Verenigde Staten daalt met 2%
39% van de export buiten de EU en het VK gaat naar Azië
Diepgevroren aardappelproducten, chocolade en zuivelproducten zijn de belangrijkste exportproducten buiten de EU
Werkgelegenheid
Nog steeds dé industriële jobcreator
De voedingsindustrie is de grootste industriële werkgever in België
1/5e van de jobs in de verwerkende industrie is er een in de voedingsindustrie
De vleessector en de bakkerijsector kenden een mooie groei (respectievelijk +4,4% en 4,9%)
Werkgevers
Een echte KMO-sector
94% van de werkgevers stelt minder dan 100 werknemers te werk
28% van het aantal werkgevers in de verwerkende industrie is actief in de voedingsindustrie
Schaalvergroting zet zich door
Toegevoegde waarde
De toegevoegde waarde daalt in 2020
15,2% van de toegevoegde waarde in de industrie komt van de voedingsindustrie
De toegevoegde waarde in volume van de Belgische voedingsindustrie is in 2020 met 5% gedaald (Covid)
In volume is de toegevoegde waarde in 2020 gedaald tot het niveau van 2013
Concurrentiekracht
Onze concurrentiekracht staat onder druk
Een werkuur kost 24% meer in België dan in de buurlanden
Met belastingen die 7 keer hoger liggen dan in onze 3 buurlanden, is onze uiteindelijke elektriciteitsfactuur minstens 30% duurder
De nettobedrijfsmarge nadert haar historisch dieptepunt
Vacatures
Tekort aan arbeidskrachten
VDAB en FOREM kregen in 2021 36% meer vacatures uit de voedingsindustrie dan in 2019
Tekort op de arbeidsmarkt belemmert groei voor 3 op de 10 voedingsbedrijven (januari 2021)
Kerncijfers per sector
Van “klassiekers” zoals bier of chocolade tot “hidden champions” zoals diepvriesgroenten of vlees. Belgische voeding staat wereldwijd bekend voor haar kwaliteit, diversiteit en innovatie. Op deze pagina vindt u de belangrijkste kerncijfers per sector.