Voedingsindustrie

“Small country. Great food.” De zin waarmee het merk food.be de kwaliteit, diversiteit en innovatie van Belgische voeding promoot geeft aan dat België het land van de voeding is. De voedingsindustrie is dan ook de onbetwiste sterkhouder binnen de Belgische industrie. Door haar groei neemt de voedingsindustrie een steeds groter aandeel van de omzet, tewerkstelling, uitvoer en investeringen voor haar rekening. De opeenstapeling van uitdagingen en taksen zet die groei echter onder druk. Fevia pleit er dan ook voor om samen de competitiviteit van onze voedingsbedrijven en hun medewerkers te versterken.

Omzet

In 2019 steeg de omzet van de Belgische voedingsindustrie relatief sterk

  • De voedingsindustrie is de grootste industriële sector van België (19,5% van de totale omzet)
  • De binnenlandse verkoop kent een heropleving (+9,4%)
  • Grensaankopen van voeding en dranken stijgen met 3,5%

Investeringen

Een nieuw record voor investeringen

  • De voedingsindustrie is veruit de grootste industriële investeerder
  • Zowel in de voedingsindustrie als in de totale verwerkende industrie, nemen de investeringen toe
  • Investeringen in verwerking van bakkerij- en banketproducten en deegwaren nemen in 2019 met 21% toe

Buitenlandse handel

De export herstelt zich

  • Handelsoverschot van 5 miljard euro (+16% t.o.v. 2018)
  • 54% van de uitvoer gaat naar onze buurlanden (NL/FR/DE), maar met een beperkte of zelfs negatieve groei
  • De verre export groeit sneller en is bijna goed voor 1/6de van de uitvoer (17%)

Verre uitvoer

Groeimotor in 2019

  • Export naar de Verenigde Staten stijgt met 12,4%
  • 38% van verre export gaat naar Azië; verdubbeling van export naar China op 5 jaar tijd
  • Dranken, diepgevroren aardappelproducten, chocolade, zuivelproducten zijn de belangrijkste exportproducten buiten de EU

 

Werkgelegenheid

Nog steeds dé industriële jobcreator in 2019

  • De voedingsindustrie en haar toeleveranciers zijn goed voor meer dan 200.000 jobs (+ detailhandel in voeding en catering/cafés: 230.000 jobs).
  • De voedingsindustrie is grootste industriële werkgever in België
  • 1 op de 5 jobs in de industrie is er één in de voedingsindustrie

Werkgevers

Een echte KMO-sector

  • 96% van de werkgevers stelt minder dan 100 werknemers te werk
  • 27% van het aantal werkgevers in de verwerkende industrie is actief in de voedingsindustrie
  • Schaalvergroting zet zich door

Toegevoegde waarde

De toegevoegde waarde kent een kleine stijging

  • Ongeveer 15% van de toegevoegde waarde in de industrie komt van de voedingsindustrie
  • De toegevoegde waarde van de Belgische voedingsindustrie steeg met alleen maar 2,8% deze laatste 5 jaren
  • In volume daalde de toegevoegde waarde met 0,3% in 2018

Concurrentiekracht

De marges staan onder druk

  • Een werkuur kost in België 1/5de meer dan in de buurlanden
  • Beleidskeuzes maakten op 5 jaar de elektriciteitsfactuur van voedingsbedrijven de helft duurder
  • Netto operationele marges komen onder druk te staan

Opleidingen

Aantal opleidingen nemen toe

  • 18,7% van het aantal vacatures voor productieoperator voeding blijft langer dan 180 dagen openstaan
  • Meer inzetten op opleidingen op de werkvloer zoals duaal leren noodzakelijk
  • Recordaantal inschrijvingen voor opleidingen in 2018

Innovatie

Belgische bedrijven lopen voorop

  • Voedingsindustrie is met voorsprong koploper op het vlak van organisatie- en marketinginnovatie
  • Bijna 80% van innovatieve ondernemingen met producten ‘nieuw voor de markt’
  • Ondernemingen halen 18% van hun omzet uit nieuwe producten

Kerncijfers per sector

Van “klassiekers” zoals bier of chocolade tot “hidden champions” zoals diepvriesgroenten of vlees. Belgische voeding staat wereldwijd bekend voor haar kwaliteit, diversiteit en innovatie. Op deze pagina vindt u de belangrijkste kerncijfers per sector.