Voedingsindustrie

“Small country. Great food.” De zin waarmee het merk food.be de kwaliteit, diversiteit en innovatie van Belgische voeding promoot geeft aan dat België het land van de voeding is. De voedingsindustrie is dan ook de onbetwiste sterkhouder binnen de Belgische industrie. Door haar groei neemt de voedingsindustrie een steeds groter aandeel van de omzet, tewerkstelling, uitvoer en investeringen voor haar rekening. De opeenstapeling van uitdagingen en taksen zet die groei echter onder druk. Fevia pleit er dan ook voor om samen de competitiviteit van onze voedingsbedrijven en hun medewerkers te versterken.

Omzet

Herstel na een moeilijk Covid jaar

  • De voedingsindustrie blijft de grootste industriële sector van België (20% van de totale omzet)

  • Alle sectoren kenden een positieve groei.

  • De omzet in volume groeide met 8%

 

Investeringen

Investeringen op het hoogste niveau

  • De voedingsindustrie blijft de grootste industriële investeerder

  • Zowel in de voedingsindustrie als in de volledige verwerkende industrie zijn de investeringen gestegen

  • De groente- en fruitverwerkende sector wordt de belangrijkste investeerder (391 miljoen euro)

 

Buitenlandse handel

De expor doet het goed

  • Handelsoverschot van 4,9 miljard euro (-2% t.o.v. 2020)

  • 52% van de uitvoer gaat naar onze grote buurlanden (NL/FR/DE)

  • De uitvoer naar het VK is met 36% gestegen

 

Verre uitvoer

Sterker herstel dan in de EU

  • Export naar de Verenigde Staten daalt met 2%

  • 39% van de export buiten de EU en het VK gaat naar Azië

  • Diepgevroren aardappelproducten, chocolade en zuivelproducten zijn de belangrijkste exportproducten buiten de EU

 

 

 

Werkgelegenheid

Nog steeds dé industriële jobcreator 

  • De voedingsindustrie is de grootste industriële werkgever in België

  • 1/5e van de jobs in de verwerkende industrie is er een in de voedingsindustrie

  • De vleessector en de bakkerijsector kenden een mooie groei (respectievelijk +4,4% en 4,9%)

 

Werkgevers

Een echte KMO-sector

  • 94% van de werkgevers stelt minder dan 100 werknemers te werk

  • 28% van het aantal werkgevers in de verwerkende industrie is actief in de voedingsindustrie

  • Schaalvergroting zet zich door

 

Toegevoegde waarde

De toegevoegde waarde daalt in 2020

  • 15,2% van de toegevoegde waarde in de industrie komt van de voedingsindustrie

  • De toegevoegde waarde in volume van de Belgische voedingsindustrie is in 2020 met 5% gedaald (Covid)

  • In volume is de toegevoegde waarde in 2020 gedaald tot het niveau van 2013

 

Concurrentiekracht

Onze concurrentiekracht staat onder druk

  • Een werkuur kost 24% meer in België dan in de buurlanden

  • Met belastingen die 7 keer hoger liggen dan in onze 3 buurlanden, is onze uiteindelijke elektriciteitsfactuur minstens 30% duurder

  • De nettobedrijfsmarge nadert haar historisch dieptepunt

​​​​

​​​​​​

 

Vorming en opleiding

  • Vacatures in de voedingsindustrie zijn met meer dan een derde gestegen
  • Er moet meer worden geïnvesteerd in opleiding op de werkplek, zoals in duale leercontracten
  • Recorddeelname aan opleidingen in 2018

​​​​​

 

Digitalisering

Belgische bedrijven nemen het voortouw

  • De voedingsindustrie is steeds meer op zoek naar (moeilijke) ICT-profielen
  • 12% van de omzet wordt uit online verkoop gehaald (tegen 16% in 2020)
  • Wat robotisering betreft, staat de Belgische voedingsindustrie op de 4de plaats in Europa

 

 

Kerncijfers per sector

Van “klassiekers” zoals bier of chocolade tot “hidden champions” zoals diepvriesgroenten of vlees. Belgische voeding staat wereldwijd bekend voor haar kwaliteit, diversiteit en innovatie. Op deze pagina vindt u de belangrijkste kerncijfers per sector.