Zwerfvuilplan in Wallonië : Be WaPP

23.12.2016

Op 1 februari 2016 heeft Waals Minister van Milieu Di Antonio een overeenkomst ondertekend met de bedrijven die verpakkingen op de Belgische markt brengen (Fost Plus, Fevia, Comeos). Het is een samenwerkingsakkoord om de strijd aan te gaan tegen zwerfvuil. Het directe gevolg van dit akkoord is de oprichting van de cel Be WaPP.

Oorsprong en missie

De cel Be WaPP (pour une Wallonie Plus Propre) werd opgericht met als doel de openbare netheid in Wallonië te verbeteren door in te zetten op gedragsverandering. De cel Be WaPP stelde zichzelf tot doel de referentie te worden inzake openbare netheid alsook een katalysator voor acties. In de stuurgroep zetelen vertegenwoordigers van het kabinet van minister Di Antonio en Minister-President Magnette, Fost Plus, FEVIA Wallonie, Comeos en de Waalse administratie voor afvalstoffen.

Doelstellingen en strategieën

De doelstelling is duidelijk: alle middelen inzetten om te komen tot een significante daling van zwerfvuil en sluikstorten in de openbare ruimte met als gevolg een verbetering van de samenleving en de aantrekkelijkheid van het Gewest, de bescherming van het milieu en een daling van de maatschappelijke kost verbonden aan deze problematiek. Om deze doelstelling te bereiken stelt de cel Be WaPP elk jaar een actieplan op dat een hele reeks initiatieven, projecten, campagnes en studies behelst met het oog op het verbeteren van de openbare netheid in Wallonië.

Verwezenlijkingen

Er werd een subsidieprogramma ontwikkeld om de gemeenten bij te staan op het vlak van infrastructuur (straatstofzuigers, vuilnisbakken, asbakken,…) om de burger te helpen een propere levensstijl aan te nemen. Twee derde van de Waalse gemeenten zullen hiervan genieten, op voorwaarde dat ze een vuilnisbakkenplan uitwerken. De Ministers Di Antonio en Prévot hebben een campagne gelanceerd om de bestuurders op te roepen hun afval te sorteren op snelwegparkings. Een andere campagne heeft tot doel de bestuurders te sensibiliseren rond openbare netheid langs de wegen. Een nudging actie met reuzegroot afval om het gedrag te wijzigen werd georganiseerd van 27 tot 30 september. Samen met de bedrijfswereld zijn reeds een aantal acties uitgewerkt, zoals bv. de Retail Clean Up Day tijdens de Week voor de vermindering van afval. Andere acties worden momenteel voorbereid.

Meer informatie is beschikbaar op de website www.walloniepluspropre.be of de bijhorende Facebook pagina.