Explosieve kostenstijgingen in de voedingsindustrie: Fevia’s reactie op de regeringsbeslissingen

15.03.2022

De Belgische voedingsindustrie staat vandaag voor grote uitdagingen. We vragen aan de federale regering om in te grijpen in de energierekeningen van voedingsbedrijven, maar ook om meer gerichte maatregelen te nemen voor de zwaarst getroffen ondernemingen. De signalen vanuit onze sector werden alvast door de politiek opgepikt. Helaas zijn die onvoldoende aanwezig in de concrete maatregelen uit het energiesteunpakket waarover de federale regering gisterenavond een akkoord bereikte.

De grootste, industriële sector en werkgever van het land kampt al een lange periode met aanhoudende kostenexplosies. Grondstoffen en ingrediënten, verpakkingen, transport, energie, loonkosten, enzovoort: stuk voor stuk zijn ze ongekend duur. Bovendien worden die stijgende kosten versterkt door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Het is alvast positief dat de overheid de tijdelijke werkloosheid tot eind juni 2022 verlengt. Toch moeten nog andere maatregelen volgen voor de bedrijven. Ook voor hen moet er dringend iets gedaan worden om de enorme stijging van de grondstof- en energiekosten aanzienlijk te temperen. Op dat vlak blijven onze bedrijven op hun honger zitten.

De regering heeft beslist om de gevolgen van de stijgende energie- en grondstofprijzen te laten onderzoeken. De resultaten van deze studie worden pas verwacht tegen eind april, waarna dit verder het voorwerp is van sociaal overleg. Concrete maatregel zullen daardoor nog maanden op zich laten wachten.  
Ondertussen blijven onze bedrijven kampen met torenhoge kosten, in combinatie met tekorten aan onder andere grondstoffen en verpakkingen. Die situatie dreigt sommige bedrijven te doen besluiten om hun activiteit geheel of gedeeltelijk stil te leggen, omdat produceren op die manier gewoonweg niet rendabel is. 

Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat, naast de door ons gevraagde verlaging van de accijnzen op gas en elektriciteit, ook rechtstreeks wordt ingegrepen in de energierekeningen van de bedrijven. Verder vragen we ook gerichte maatregelen voor de zwaarst getroffen ondernemingen. Hun energierekening is vaak verdubbeld tot vervijfvoudigd, waardoor de continuïteit van de productie in die bedrijven bedreigd wordt. Fevia staat in rechtstreeks contact met de politiek en formuleert daartoe de nodige concrete voorstellen.