08.12.2023

Formation Die Keure "Détection et suivi de Listeria dans mon entreprise à l'aide de techniques basées sur l'ADN"

Evénements organisés par des tiers

Cet événement organisé par Die Keure sera uniquement donné en néerlandais.

Listeria monocytogenes is een hardnekkige contaminant in productieomgevingen en grondstoffen. Deze bacterie kan listeriose veroorzaken, een ernstige infectieziekte bij de mens. De meest voorkomende oorzaak van listeriose is het eten van besmette voedingswaren zoals kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk, groenten, vleesproducten en kant en klare maaltijden. Naast besmette grondstoffen is kruiscontaminatie tijdens productie een belangrijke bron van besmetting.

Tijdens deze tweedelige opleiding wordt tijdens de voormiddagsessie gefocust op Listeria in het algemeen (eigenschappen, voorkomen en detectiemethoden) en implementatie van de autocontrolegids. In de namiddag wordt dieper ingegaan op de voor -en nadelen en toepasbaarheid van typeringstechnieken waaronder Whole Genome Sequencing. Daarbij wordt ook al een blik geworpen op de regelgeving.

Sessie 1 (voormiddag)

  • Listeria en Listeria monocytogenes: algemeen
  • Eigenschappen, groei en overleving
  • Situering tov andere pathogenen
  • Autocontrolegids – omgevingsbemonstering ter beheersing van pathogenen
  • Verschil tussen detectie en identificatie

Sessie 2 (namiddag)

  • Classificatie (species, stam, cc, st, cgmlst)
  • Persistentie vs passant
  • Typeringsmethoden: wat is het, voor en nadelen, hoe toepasbaar in mijn bedrijf
  • Klassieke typeringsmethodes (serotypering)
  • Snelle typeringsmethoden (PCR en niet-PCR gebaseerd)
  • Nieuwe technologieën (WGS, cgMLST, SNP)
  • Toekomst WGS: op niveau van controle instanties en bedrijf
  • Wetgeving en uitdagingen

Dit evenement wordt georganiseerd door Die Keure.

Docenten: Geertrui Rasschaert en Ellen Lambrecht

Meer info en inschrijving hier