Doelstelling 27

De concurrentiekracht van onze bedrijven versterken

We moeten onze beleidsmakers proberen te overtuigen van de nood aan een gelijk speelveld, waarbij onze bedrijven hun verantwoordelijkheid opnemen, maar ook eerlijke kansen krijgen om de concurrentie met buitenlandse concullega’s aan te gaan. Via de verschillende organen waarin wij vertegenwoordigd...
PDF-pictogram Download PDF fiche (516.15 KB)

Wat is onze doelstelling richting 2025?

We willen waken over de concurrentiekracht van onze bedrijven en dus minimaal een gelijk speelveld met onze buurlanden bekomen. Daarvoor moeten we de loonkostenhandicap, de energiekostenhandicap en de lasagne aan taksen wegwerken.

Hoe willen we die doelstellingen bereiken?

We moeten onze beleidsmakers proberen te overtuigen van de nood aan een gelijk speelveld, waarbij onze bedrijven hun verantwoordelijkheid opnemen, maar ook eerlijke kansen krijgen om de concurrentie met buitenlandse concullega’s aan te gaan.

Via de verschillende organen waarin wij vertegenwoordigd zijn en in partnerschap met de sectoren zullen wij de nadruk leggen op de noodzaak om drie handicaps aan te pakken waarmee onze voedingsbedrijven te kampen hebben:

  • Loonkosten: interprofessioneel via het VBO en sectorale onderhandelingen.
  • Energiekosten: het beperken van de federale meerkosten via het VBO en de regionale meerkosten via VOKA en UWE.
  • Fiscaliteit en grensoverschrijdende aankopen: een brede coalitie van werkgeversfederaties die oproepen tot de invoering van een controle op onze fiscale handicap door, als eerste stap, het opzetten van een monitoring door een onafhankelijke overheid (FOD Economie, Planbureau, …).

Waar staan we vandaag?

De netto operationele marge van de voedingsindustrie vertoont een duidelijk neerwaartse trend. In 2021 laat het een stijging zien ten opzichte van 2020 (3,72% tegenover 3,30%). Dit ligt echter nog steeds lichtjes onder het niveau van vóór de coronacrisis (3,87% in 2019) en het langetermijngemiddelde (4,18% in de periode 1995-2019). In 2022 heeft de combinatie van de uitzonderlijke stijging van de productiekosten (grondstoffen, energie, verpakking, transport, lonen) en de moeilijkheid, zo niet de onmogelijkheid, om deze stijging in de verkoopprijzen te verrekenen, met name naar de grootdistributie, de voedingsindustrie onder druk gezet. En het heeft de netto operationele marge opnieuw naar beneden gedrukt (2,76%). 

Evolutie van de netto operationele marge binnen de voedingsindustrie

 

Voor 2023 is een stabilisatie van de nettomarge wellicht het beste waarop we kunnen hopen. Enerzijds zijn de prijzen van bepaalde grondstoffen en energie gedaald. Anderzijds heeft de automatische loonindexering de arbeidskosten in januari 2023 met 10,96% doen stijgen.

Wat doen we concreet als sector?

  • Op het gebied van de loonkosten neemt Fevia deel aan het opstellen van een gemeenschappelijk werkgeversstandpunt in het kader van het interprofessioneel akkoord, via het VBO. Daarna voeren we de sectorale onderhandelingen.
  • We nemen ook deel aan de memoranda van de federale en regionale interprofessionele organisaties (VBO, VOKA, UWE, BECI), waarin we de beleidsprioriteiten van onze sector onder de aandacht brengen. Bovendien benadrukken we in onze eigen contacten met beleidsmakers onder andere het belang van het onder controle houden van de loonkosten, extra energiekosten, belastingen en administratieve lasten.
  • Door deel te nemen aan vrijwillige energieovereenkomsten kunnen bedrijven profiteren van kortingen op bepaalde extra kosten. Fevia blijft samenwerken met de andere federaties om dit soort vrijstellingen te behouden of om alternatieve systemen te vinden waarmee bedrijven concurrerende energieprijzen kunnen krijgen.
  • Fevia heeft meegewerkt aan het advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO (HRZKMO) en het CRB over grensoverschrijdende aankopen.
  • Daarnaast hebben we een coalitie opgericht om grensoverschrijdend winkelen tegen te gaan met alle betrokken sectoren, namelijk Comeos, BABM, Unizo, UCM, Febed, Belgische Brouwers, Vinum Et Spiritus, KoffieCafé en VIWF. Fevia heeft een gemeenschappelijk standpuntdocument uitgeschreven dat het fenomeen van grensoverschrijdende aankopen objectiveert en politieke aanbevelingen doet.
  • We stelden een argumentarium op tegen nieuwe belastingen op voeding en drinken (gezondheidstaksen), waarin we de negatieve effecten op economisch, sociaal en gezondheids-vlak aantonen.

Wat hebben wij gedaan sinds de lancering van de roadmap?: 

  • Fevia neemt deel aan de federale en Vlaamse Taskforce Oekraïne. Tijdens de vergaderingen belicht Fevia de bijzonder moeilijke situatie van onze ondernemingen en doen we concrete voorstellen om hen te steunen. Deze taskforce moet een structureel platform worden voor uitwisselingen tussen spelers op het terrein in de agrovoedingsketen en de autoriteiten.
  • Fevia informeert haar leden maandelijks over de evolutie van de productiekosten. Op de Fevia website is een interactief economisch dashboard gepubliceerd. Honderdduizenden datapunten zijn nu beschikbaar voor leden in een visueel en eenvoudig te begrijpen formaat.
  • Onder leiding van Fevia werd een oproep van het ketenoverleg gepubliceerd als reactie op het verzoek van minister Dermagne om de prijzen te verlagen. De oproep riep met name de overheid op om haar verantwoordelijkheid op dit gebied te nemen.
  • We dragen bij aan het werk van federale en regionale sectoroverschrijdende organisaties op het gebied van arbeidskosten, energiekosten en belastingen. Er worden oplossingen uitgewerkt om het concurrentievermogen van onze ondernemingen veilig te stellen.
  • We analyseren de belastingvoorstellen van de regering (algemene belastinghervorming, verpakkingsheffingen, vrijstellingen van bronbelasting) en formuleren adviezen en tegenvoorstellen.
  • Er wordt voortdurend intensief gelobbyd bij politici en de media.

Wat doen onze leden

PDF-pictogram Download PDF fiche (516.15 KB)

Andere doelstellingen binnen dit thema