Impact Omikron: bijna 1 op de 8 werknemers is afwezig

27.01.2022

Is de snelle verspreiding van de omikronvariant een bedreiging voor de voedselvoorziening? Om de situatie ter plaatse te leren kennen en de aanpak, indien nodig, snel te kunnen aanpassen, vragen wij je om tijdelijk een korte wekelijkse enquête in te vullen. Ontdek de resultaten van de derde enquête, die informatie geven over de week van 24 januari.

De cijfers blijven de slechte kant opgaan

Ziekteverzuimpercentage: 11,9%

Volgens onze enquête is het gemiddelde ziekteverzuim in voedingsbedrijven gestegen van 8,4% tot 11,9% in veertien dagen. Bij negen van de tien bedrijven zijn nu ten minste 5% van hun werknemers afwezig (vergeleken met acht van de toen de week daarvoor). En voor 60% van de bedrijven bedraagt het absenteïsme meer dan 10% (tegenover 45% van de bedrijven de week voordien). Let ook op dat de afwezigheid vanwege ziekte en kinderverzorging toeneemt. Quarantaine is relatief minder belangrijk in de opgegeven redenen, maar het omvat nog steeds 30% van de afwezige werknemers.

Impact op de productie: -10,8%

Als gevolg daarvan wordt ook de productie steeds meer negatief beïnvloed. Gemiddeld bedraagt het effect nu 10,8% (week van 24 januari), tegenover 10,4% eerder (week van 17 januari). Opvallend is dat slechts één op de tien bedrijven geen gevolgen voor de productie voelt (tegenover één op de vier vorige week).

Volgens onze laatste enquête nemen de extra kosten in verband met Covid-19 licht toe: gemiddeld 6,2% van de wekelijkse omzet tegenover 5,4% bij de vorige enquête.

Problemen met de bevoorrading/logistiek: 70% van de bedrijven

Ten slotte ondervinden 7 op de 10 bedrijven momenteel problemen met de bevoorrading en/of de logistiek. Het gaat hier over, in volgorde van belangrijkheid, verpakkingen (voor 61% van de bedrijven), vervoer (39%) en grondstoffen (16%).

Fevia vraagt meer flexibiliteit voor onze bedrijven

Uit cijfers blijkt duidelijk dat het ziekteverzuim in onze voedingsbedrijven blijft toenemen door de verspreiding van de omikronvariant. Om de voedselvoorziening te kunnen blijven garanderen, doen wij beroep op alle actoren om flexibel te zijn.

Op vlak van personeel en inzet van medewerkers heeft de sector dringend behoefte aan interne en externe flexibiliteit. Het is dan ook een goede zaak dat de federale regering besliste om de maatregelen die de sociale partners eerder afspraken om te zetten in een wetsontwerp met maatregelen die bedrijven in staat moeten stellen extra mensen in dienst te nemen. Wij dringen er nu bij het Parlement op aan het wetsontwerp met deze maatregelen met spoed goed te keuren.

Samen met retailers de voedselbevoorrading blijven garanderen

Ook in de betrekkingen tussen leveranciers en klanten moet rekening worden gehouden met de uitzonderlijke situatie. Zo bevestigen veel van onze ondernemingen dat verschillende van hun klanten, vooral in de distributiesector, reeds boetes hebben opgelegd of daarmee dreigen wegens leveringsproblemen (stock-outs).

Daarom hebben wij de distributiesector gevraagd de boeteclausules in de contracten met hun voedingsproducenten/leveranciers tijdelijk te bevriezen in geval van niet-levering of te late levering wanneer dit in verband houdt met de gevolgen van deze vijfde golf van het coronavirus. Daartoe behoren productie- of leveringsproblemen als gevolg van absenteïsme van werknemers, problemen met levering van grondstoffen of verpakkingen, of vervoersproblemen.

Deze logistieke sancties, die het gevolg zijn van een situatie waarop onze voedingsbedrijven geen vat hebben, komen nog bovenop de ongekende stijging van de productiekosten (grondstoffen, ingrediënten, verpakking, vervoer, energie) waarmee zij nu worden geconfronteerd. In die zin zijn zij de druppel die de emmer doet overlopen. Zorgen voor de voedselvoorziening is een gemeenschappelijke missie, vooral in deze omstandigheden.

De federatie van de handel en diensten, Comeos, aan wie het verzoek eveneens werd doorgezonden, heeft bevestigd dat haar leden openstaan voor overleg met hun leveranciers.  Mocht uw situatie onzeker worden, dan raden wij je aan om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de accountmanagers van de distributie, om hen tijdig op de hoogte te brengen van eventuele te verwachten vertragingen.

De gedetailleerde resultaten van de enquête kan je terugvinden in onze presentatie.