Impact omikron: de situatie verbetert, maar is nog steeds moeilijk

04.02.2022

Is de snelle verspreiding van de omikronvariant een bedreiging voor de voedselvoorziening? Om de situatie ter plaatse te leren kennen en de aanpak, indien nodig, snel te kunnen aanpassen, vragen wij je om tijdelijk een korte wekelijkse enquête in te vullen. Ontdek de resultaten van de vierde enquête, die informatie geven over de week van 31 januari.

Het gemiddelde ziekteverzuim in onze sector is licht gedaald, van 11,9% vorige week tot 11,1% vandaag. Dit is een hoopvol teken, maar het einde van de tunnel is nog niet in zicht. In de helft van de bedrijven ligt het ziekteverzuim nog boven de 10%. Ook moet worden opgemerkt dat het aantal werknemers dat afwezig is wegens ziekte toeneemt (65% van de afwezigheden), terwijl relatief minder werknemers afwezig zijn wegens quarantaine (26%). Een andere ontwikkeling is dat werknemers in administratieve/clericale functies steeds vaker afwezig zijn.

De negatieve gevolgen voor de productie nemen ook af. De gemiddelde impact is nu 8,3% tegen de 10,8% van vorige week. Een op de vijf bedrijven ondervindt geen gevolgen voor de productie, tegenover een op de tien vorige week. De extra kosten in verband met Covid-19 blijven stabiel: gemiddeld 5,9% van de wekelijkse omzet, tegen 6,2% van vorige week.

Tenslotte is er nog het belangrijke aandachtspunt. Twee derde van de bedrijven kampt momenteel met de bevoorradings- en/of logistieke problemen.

De gedetailleerde resultaten van de enquête kan je terugvinden in deze presentatie.