#TournéeSociale: oproep voor een veilig en verantwoord horecabezoek

09.12.2021

Gezamenlijk persbericht van Vinum Et Spiritus (de Belgische federatie van wijn en gedistilleerd), Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie), FEBED (de Federatie van Belgische Drankenhandelaars), Belgische Brouwers, VIWF (de sectorvereniging van de Belgische water- en frisdrankenindustrie), Horeca Vlaanderen, Horeca Brussel, Horeca Wallonie, Comeos, Unizo, UCM en Event Confederation.

Twaalf partners uit de dranken-, voedingssector en horeca roepen gezamenlijk op om de overheidsmaatregelen die gelden in openbare plaatsen, zoals cafés en restaurants, zo goed mogelijk na te leven. Ze nodigen horecaliefhebbers uit om met de hashtag #TournéeSociale deze boodschap mee uit te dragen. Zo zorgen we er samen voor dat cafés en restaurants niet alleen een gezellige, maar ook een veilige ontmoetingsplek kunnen blijven in een anders donkere winterperiode.

Naarmate de dagen korter en kouder worden, snakt iedereen naar meer gezelligheid. Na een maandenlange sluiting heeft de horeca en voedings- en drankensector geïnvesteerd in het creëren van een veilige omgeving, waarin mensen elkaar op een gecontroleerde en coronaproof manier kunnen ontmoeten. 

Om van die warmte en vrijheid te kunnen blijven genieten is het uitermate belangrijk dat het bezoek aan cafés en restaurants op een verantwoorde wijze blijft gebeuren. Daarom roepen de partners op om de overheidsmaatregelen zo goed mogelijk te blijven opvolgen en je regelmatig te laten testen. 

Door het gebruik van de hashtag #TournéeSociale kunnen horecaliefhebbers deze boodschap mee uitdragen en er samen voor zorgen dat de horeca zijn rol als veilige ontmoetingsplek kan blijven vervullen, ook tijdens de eindejaarperiode. ‘Tournée’ verwijst naar gezelligheid en vrijgevigheid, ‘sociale’ wijst dan weer op het belang van samen de regels respecteren. Want wie dat niet doet brengt anderen in gevaar. 

De campagne werd een eerste keer gelanceerd op 8 mei naar aanleiding van de heropening van de terrasjes. Met deze heruitgave wil de volledige sector opnieuw het belang van verantwoord bezoek benadrukken. Alle deelnemende partners zullen daarom ook een poster verspreiden (zie bijlage)  met de hashtag en de vier belangrijkste boodschappen:

 1. Help horeca-uitbaters en -personeel door spontaan je Covid Safe Ticket (CST) te tonen bij aankomst. Laat je ook regelmatig testen.
 2. Respecteer de maatregelen: eten en drinken doe je zittend, zodra je rechtstaat moet je een mondmasker dragen en respecteer de openingsuren.
 3. Houd voldoende afstand: bewaar 1,5 meter afstand waar mogelijk. Probeer dus niet om tafels bij elkaar te schuiven als je een bekende tegenkomt.
 4. Geniet met mate: als je voor een frisse pint, een glas wijn of een cocktail kiest, wissel dan regelmatig eens af met een niet-alcoholisch alternatief.

Download de poster

Contact

 • Vinum Et Spiritus: Geert Van Lerberghe, gv@vinumetspiritus.be, 0478 74 26 87 
 • Belgische Brouwers: Krishan Maudgal krishan.maudgal@belgianbrewers.be, 0475 98 22 02
 • FEBED: Guy Dewulf, guy@febed.be 0493 40 25 84
 • Fevia: Nicholas Courant, nc@fevia.be, 0478 24 31 49
 • VIWF: Philip Buisseret,  philip.buisseret@fieb-viwf.be , 0491 72 17 67
 • Horeca Vlaanderen: Lise Beyens, l.beyens@horeca.be, 0479 59 81 71
 • Horeca Brussel: Fabian Hermans, presidence@fedhorecabruxelles.be 0475 66 34 83
 • Horeca Wallonië: Pierre Poriau, p.poriau@horecawallonie.be 0477 67 35 40
 • Unizo: Chiel Sterckx, chiel.sterckx@unizo.be, 0472 41 45 67
 • UCM: Arnaud Deplae, arnaud.deplae@ucm.be, 0470 13 01 78
 • Comeos: Hans Cardyn, hans.cardyn@comeos.be 0492 729 370
 • Event Confederation: Stijn Snaet, stijn@event-confederation.be  0475 70 36 76